Закарпатська православна церква може повернутися в Сербський патріархат

квітня 26 / 2023

Більшість вірників,які йдуть до церкви йдуть туди не до священика, а до Господа, а на кого молиться священик та до якого патріархату вона належить більшості значення не має.
До приходу радянської влади в Закарпаття, православних приходів було дуже мало і вони були підпорядковані Сербському патріархату.

Як не дивно але саме комуністи, які вважали себе атеїстами, почали гоніння на греко-католиків та силою «заганяли» їх в православ’я московського патріархату.
Наразі багато православних священників Закарпаття по різним причинам переходити в УПЦ не хочуть, дехто вважає їх розкольниками, а дехто вже нажив собі там ворогів.
Публічно церковна тема традиційно не виносилася на загал і багато хто навіть не уявляє всієї її підкилимної складової, наприклад що церковні споруди мають різне підпорядкування і не всі належать патріархату. Відповідно священик та «двадцятка» можуть самостійно прийняти рішення про своє підпорядкування до патріархатів.
Цікаво, що традиційно всі держави декларують відокремленість їх від релігії, але як показує практика це не зовсім так.
Враховуючи вороже ставленні Московського патріархату до України держава починає себе захищати і не хоче терпіти на своїй території церковні громади, які моляться агресору.
Закарпатська православна церква може повернутися в Сербський патріархат чим може зняти звинувачення та уникнути конфлікт з державою.

Нагадаємо, що церковні війни в історії були найбільш кровопролитні,а деякі продовжуються і зараз.

Повідомляє - https://transcarpathia.news
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар