«Туберкульоз не має кордонів»: у Берегові відбулася заключна конференція медиків з Ніредьгаза та Мукачева

березня 28 / 2023

На зустріч у Берегово, по проекту транскордонного співробітництва Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine ENI CBC Programme 2014 – 2020 “Туберкульоз не має кордонів”, приїхали представники Соболч-Сатмар-Березької обласної лікарні та університетської клініки ім. Йожа Андраша (м. Ніредьгаза). Українську сторону представили медики з КНП «Обласна дитяча лікарня» (м. Мукачево).


Проект направлений на профілактику поширення туберкульозу серед дітей та дорослих у Карпатському Єврорегіоні та реалізований на цільовій території Програми HUSKROUA протягом 26 міс. Вартість проекту – один мільйон євро.

Як зазначив заступник директора КНП «Обласна дитяча лікарня» та обласний педіатр – Михайло Радь, завдяки цьому проекту у Закарпатській ОДЛ тепер є нове та сучасне обладнання для швидкого та якісного виявлення туберкульозу: рентгенологічне, лабораторне (для виявлення палички Коха) та бронхоскопічне обладнання. Оновити частину обладнання, в рамках цього проекту, вдалося і угорській стороні.


«Ми повинні сконцентрувати свої зусилля на запобіганні поширення туберкульозу. Усі знають – це небезпечна інфекція, яка постійно циркулює серед людей. Щороку, ми маємо 500-600 нових випадків зараження. Із них 50-60 – діти, до 17 – ти років. І чим швидше виявлена ця хвороба у людини, тим якісніше та ефективніше можна провести лікування. За допомогою нового обладнання ми маємо таку можливість, важливо, аби і люди відчуваючи перші ознаки недуги – відразу зверталися до лікарів!»,- зазначив Михайло Радь.

Швидка та точна діагностика з подальшим лікуванням, додає лікар, також зменшить ризики міграції недуги через кордон.

Населення у медьєї Саболч-Сатмар- Берег та Закарпатській області отримало чимало переваг від обстеження на сучасному обладнанні у обох лікарнях-партнерах, зазначив генеральний директор лікарні у Ніредьгазі Аттіла Сюч.


« Я вважаю, що цей проект ми реалізували успішно. У боротьбі з недугою об’єднати дві нації, дві країни. Такі проекти, що ми представили, дуже допомагають. Тому, звісно, я хочу, аби вони були і у майбутньому – ми відкриті до співпраці», – висловився Аттіла Сюч.

Окрім того медичний персонал, обох лікарень, взяв участь у тренінгах та обміні досвідом задля покращення медичної компетентності у сфері діагностики та лікування туберкульозу.

Ірина ГРАБКО
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар