Закарпаття – один із перших регіонів у країні, який увійшов до міжнародного Проєкту USAID

березня 03 / 2023

Закарпаття – один із перших регіонів у країні, який увійшов до міжнародного Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування (ГОВЕРЛА)».
Ініціатива передбачає розробку Комплексного плану просторового розвитку території іноземними фахівцями за кошти донорів. Від Закарпаття на конкурсній основі цю можливість виборола Міжгірська територіальна громада Хустського району, яка стала однією з найкращих в Україні за підготовкою до інтеграції в проєкт.
Цей стратегічний документ дає можливість перетворити бачення щодо майбутнього громади в інструмент управління її розвитком. Він у межах території всієї ТГ вирішує питання щодо:
✔️ визначення функції території;
✔️ забезпечення соціальною, транспортною та інженерною інфраструктурою;
✔️ формування сприятливого середовища для мешканців;
✔️ створення умов для розвитку місцевого бізнесу та залучення інвестицій.
Стратегічне планування розвитку громад – це одне з головних завдань, яке лежить в основі економічного, соціального, культурного, інфраструктурного майбутнього розвитку будь-якої території та її населення.
✅ Всього в Україні – до десяти громад, котрі розпочали цей процес. І тут Закарпаття, як і в інших питаннях, за останній рік серед лідерів.
Без стратегічних планів розвитку громад, які розроблені та верифіковані за участю міжнародних партнерів, неможливо якісно розробити стратегічний план розбудови регіону. Маючи цей документ, можемо розраховувати на інвестиції та довіру партнерів, а отже, й підвищення спроможності громад.
На превеликий жаль, за роки незалежності Закарпаття штучно стримували у розвитку. Не розвивали виробництво, експортували робочий потенціал за межі країни та регіону, гальмували адміністративно-територіальну реформу, монополізували напрямки економіки краю в інтересах окремих груп людей та багато іншого.
Протягом останнього року нам вдалося суттєво змінити економічну ситуацію в нашому регіоні. За це вдячні усім громадам без винятку. Ми тільки набираємо обертів, і це відчули майже всі території.
Тому я вітаю перший та надважливий крок, який робимо разом. Знаково, що ми це робимо попри війну та показуємо Європі, що готові до реальних реформ за будь-яких умов.
Рухаємося далі!
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар