Сьогодні обговорено впровадження прогресивних європейських новацій у митній системі

лютого 02 / 2023
«Круглий стіл» керівництва Закарпатської ОВА та митниці з бізнес-спільнотою краю: обговорено впровадження прогресивних європейських новацій у митній системі

Впровадження митних процедур до європейських норм та практик, зокрема, про режим спільного транзиту (NCTS), програму авторизованого економічного оператора (АЕО) тощо – стали ключовою темою обговорення керівництва області та Закарпатської митниці з бізнес-спільнотою краю, серед яких флагмани-суб’єкти ЗЕД: ПрАТ «Єврокар», ТОВ «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед», ТОВ «Ядзакі», ТОВ «Фішер-Мукачево», завод «Флекстронікс ТзОВ» та ін.
Конструктивний діалог у вигляді «круглого столу» відбувся 1 лютого в конференц-залі УжНУ.
Учасники заходу жваво дебатували щодо практичних аспектів, запроваджених в митній системі змін, та мали змогу поставити актуальні запитання безпосередньо спікерам та фахівцям митниці.
Як зазначив заступник голови Закарпатської ОДА Василь Іванчо, за статистичними даними, зовнішньоторговий оборот області торік становив понад 3 млрд доларів. Експортні та імпортні операції – значно зросли, завдяки роботі підприємств, в тому числі, швидкій адаптації вимушених релокованих фірм. Тож, подякував присутнім, що у важкі часи працюють більш-менш стабільно, забезпечують митні платежі до бюджету, «підживлюючи» економіку країни.
В.о. начальника Закарпатської митниці Олександр Семирга насамперед подякував представникам підприємств, що відгукнулися на зініційовану з боку митниці зустріч, та наголосив на тому, що лише спільно зможемо здолати виклики, які спричинила війна з боку росії.
Відтак, посадовець поінформував присутніх про важливі аспекти в роботі підрозділів митниці, які вдалося вирішити, а це – забезпечити безперебійну роботу пунктів пропуску та внутрішніх митних постів, забезпечивши їх генераторами під час відсутності електроживлення. Також на рівні керівництва Держмитслужби нещодавно проведено міжнародні зустрічі зі словацькими та угорськими митниками, де досягнуто домовленості щодо забезпечення синхронної роботи та пришвидшення проходження митних процедур для вантажного комерційного автотранспорту та обговорено питання вдосконалення Системи раннього повідомлення про виникнення надзвичайних ситуацій.
При цьому, Олександр Ігорович, користуючись нагодою, звернув увагу присутніх на фаховій з їх боку підготовці необхідних товаросупровідних документів, що надаються під час проходження митних процедур на суміжній стороні. На цьому неодноразово наголошували угорські колеги, бо це один із факторів, які спричиняють затримку митних оформлень та призводять до виникнення черг.
Посадовець зауважив, що Держмитслужба оперативно реагує на проблемні питання та виклики, які стоять перед бізнесом, вносить різні зміни до нормативних документів, удосконалює та впроваджує новації і сучасні технології, що сприяють швидкому оформленню та переміщенню товарів. Як-от, спрощено механізм оформлення гуманітарних вантажів, прискорено процес переміщення цистерн з пальним та зерновозів тощо.
Зі свого боку, представники бізнесу, релоковані зі східних областей України, подякували обласній владі у наданні компенсації за придбання генераторів та ділилися планами щодо розширення виробництва з різного асортименту готових виробів та їх експорт-імпорт. Тож, відразу ж мали змогу отримати компетентну консультацію митників щодо можливості отримання пільгових умов та преференцій при здійсненні експортно-імпортних операцій.
Окремо очільник митниці наголосив на тому, що сьогодні вживаються необхідні заходи щодо забезпечення максимального контролю за експортом лісу та лісоматеріалів, особливо цінних порід.
Цікавило суб’єктів ЗЕД питання щодо впровадження програми авторизованого економічного оператора, набуття статусу АЕО та які її переваги для роботи бізнесу вони представляють. За словами Олександра Ігоровича, АЕО працює виключно за європейськими нормами та стандартами. Тож, він закликав бізнес-спільноту краю сприйняти сучасні новації в митній системі, адже такі підходи, насамперед, направлені на економію витрат часу під час оформлення документів та уникнення бюрократичних процедур.
«Під АЕО варто розуміти спеціальний статус, який надає митниця компанії, у випадку її відповідності конкретним критеріям, а також підтверджує наявність найвищого ступеня довіри та партнерства», - підкреслив О.Семирга.
Не обійшли також питання розбудови пунктів пропуску, їх реконструкції та розширення, можливість спільного митно-прикордонного контролю на кордоні з ЄС. Керівник митниці лаконічно відповів, що питання реконструкцій митних постів – на порядку денному Держмитслужби та Уряду. Митниця, зі свого боку, підготувала та направила всі необхідні документи, чекаємо фінансування Кабміну. Щодо спільного контролю, то, як поінформували колеги з суміжного боку, Євросоюз наразі таку можливість не розглядає.
Насамкінець очільник митниці подякував присутнім за конструктивний діалог та запевнив, що митниця й надалі працюватиме відкрито і прозоро, ініціюватиме проведення подібних зустрічей хоча б раз на квартал, аби разом вирішувати проблемні питання та шукати компроміс в межах чинного законодавства. Також запропонував наступну зустріч провести з митними брокерами та декларантами для опрацювання нагальних питань.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар