Закарпаття готується до Нового року прихистити ВПО у оновлених приміщеннях гуртожитків закладів профтехосвіти

листопада 24 / 2022

🏠🏠🏠 Закарпаття готується до Нового року прихистити ВПО у оновлених приміщеннях гуртожитків закладів профтехосвіти

Про хід робіт із ремонту гуртожитків та інших будівель, що здійснюються для потреб українців, які не мають дому або не можуть повернутися додому, наразі за підтримки міжнародних партнерів з фонду «Карітас Чеської Республіки» та Закарпатської обласної організації Товариства Червоного Хреста України сьогодні дізнавався заступник голови Закарпатської обласної ради Василь Дем’янчук, котрий, власне, і відповідає у раді за співпрацю з цими організаціями.

Насамперед відвідав гуртожиток Академії культури і мистецтв Закарпатської обласної ради, де проживають тимчасово переселені українці, на трьох поверхах триває ремонт 40 сантехнічних вузлів, кожен з яких включає душову кабінку і туалет. Тут же встановлюють нові внутрішні двері. Робота триває вже близько трьох тижнів. До неї залучені й ВПО, які за власним бажанням і за окрему оплату від виконавців ремонту виконують підготовчі роботи. Із дня на день чеські партнери з фонду VIZA розпочнуть ремонт під ключ на четвертому поверсі будівлі. Всі роботи планують завершити до Нового Року.

Відтак відвідали гуртожиток Свалявського професійного будівельного ліцею, де після ремонту планують прихистити понад 40 внутрішньо переміщених осіб. Тут проводять стяжку підлоги, розводять сантехнічні прилади, міняють вікна, мурують перестінки, ведуть штукатурні роботи тощо.

Керівник ремонтних робіт Михайло Мудрик розповів, що вже зроблено ремонт покрівлі, проведена зовнішня каналізація до модульних будинків та зовнішній водопровід. Змонтовано фундамент на 10 модульних будинків, які зводять на території ліцею, виконується монтаж каркасів модульних будинків.

Основна частина робітників, задіяних у проєкті — внутрішні переселенці, котрі приїхали із Мелітополя, Харкова, Миколаєва та Донецька.

Затим у Сваляві в Обласному будинку дитини Закарпатської облради оглянули хід робіт із перебудови окремих приміщень для потреб вихователів та дітей, яких до закладу у перші дні війни було евакуйовано у повному складі (35 дітей та 12 вихователів) із обласного будинку дитини у Білій Церкві Київської області. Про це повідомив в. о. директора закладу Володимир Бейреш. Зараз тут проживає 64 закарпатських діток та 31 внутрішньо переселених. Наразі тут оптимізовують великі приміщення, які раніше не використовувалися під проживання.

Майже все готове для спорудження модульних будинків і на території Мукачівського професійного аграрного ліцею імені Михайла Данканича. Тут уже підведено всі комунікації. Залишається вирівняти територію під щебеневу "подушку" і можна проводити монтажні роботи.
Підрядник запевнив, що на наступний тиждень за хороших погодних умов підготовчі роботи будуть завершені. На території ліцею мають на меті за підтримки фонду «Карітас Чеської Республіки» встановити 11 модульних будинків.

Василь Дем’янчук за пісумком візиту на об’єкти: «Зима стрімко наближається. Тому для нас важливо, аби роботи завершилися до Нового року і люди змогли переїхати у затишні теплі приміщення, як і було заплановано. Нас підганяє й те, що фінансування по фондах завершується до кінця року і кошти мають бути використані вчасно.
Такими поїздками намагаємося підштовхнути підрядників до залучення додаткового людського ресурсу і внести корективи задля пришвидшення виконання робіт… Після вчорашньої нашої спільної наради з головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою, на будівництво у Свалявський ліцей делегували і Кайзера Владислава, начальника Управління капітального будівництва ОВА аби розібратися, як можна допомогти на об’єкті з благоустроєм території, щебнем, бруківкою тощо. Щодо дитбудинку, то знаю, що Закарпатська обласна організація Червоного Хреста України планує для потреб цього закладу закупити пральні машинки, меблі, та необхідні речі для проживання ВПО".

Пресслужба Закарпатської обласної ради
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар