Сьогодні в світі вперше відзначається Міжнародний день біосферних резерватів

листопада 03 / 2022

Що таке «біосферний резерват»❓
Біосферні резервати, які працюють у рамках Програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера», є спеціально утвореними демонстраційними природними та населеними людьми територіями, ключовою метою яких є забезпечення гармонійного розвитку людини і природи.
Сама ідея біосферних резерватів лежить в основі принципів
сталого розвитку, сприйнята в усьому світі з великим ентузіазмом, і за минулі півстоліття набула значних успіхів.
☝️Глобальна мережа біосферних резерватів🌍
Сьогодні у світі сформована глобальна мережа біосферних резерватів, яка представляє модельні території в різних природно-кліматичних зонах, де можуть бути апробовані різні способи сталого природокористування і можливості адаптуватися до мінливих екологічних, економічних і соціальних умов за участі усіх зацікавлених сторін.
Станом на перше півріччя 2022 року, у світі нараховується 727 біосферних резерватів (в тому числі 14 транскордонних ) в 119 країнах.
🇺🇦Українські біосферні резервати
До Всесвітньої мережі біосферних резерватів в Україні включені біосферні заповідники: Чорноморський, «Асканія-Нова», Карпатський та Дунайський (останній у складі українсько-румунського біосферного резервату «Дельта Дунаю») й біосферні резервати: українсько-польсько-словацький «Східні Карпати», Деснянський, «Розточчя»
та Шацький (окремо і в складі українсько-білорусько-польського резервату «Західне Полісся»).
Усі вони вносять свій посильний вклад до впровадження стратегії сталого розвитку, служать інструментами запровадження принципів «зеленої економіки», надання екосистемних послуг, раціонального природокористування, мінімізації наслідків кліматичних змін тощо.
👉Карпатський біосферний заповідник з 1992 року виступає складовою частиною Всесвітньої мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар