Закарпаття поглибить співпрацю із Союзом українців Румунії

жовтня 21 / 2022


«Наша область має найбільшу протяжність кордону з Румунією і при цьому найменше переходів у порівнянні з іншими сусідніми країнами – їх всього 2», - зауважив перший заступник голови Закарпатської обласної ради Андрій Шекета під час сьогоднішньої зустрічі з головою Союзу українців Румуніїі (СУР), депутатом Парламенту Румунії Миколою Мирославом Петрецьким. Відтак давня проблема необхідності відкриття переходу «Яблунів – Ремета», яка вже тривалий час піднімається на різних рівнях по обидва боки кордону, стала однією з тем переговорів. Сторони зійшлися на тому, що, незважаючи на війну в Україні, потрібно думати на перспективу, знаходити якомога більше точок дотику і вже зараз здійснювати кроки, аби цей перехід все ж таки запрацював. Союз українців Румунії якраз і може стати одним із важелів впливу щодо вирішення цього питання.
СУР – представницька парламентська організація української громади, яка відстоює інтереси України в Румунії, входить до складу Ради національних меншин Румунії і своїми часописами – до Товариства преси національних меншин Румунії. Союз провадить свою діяльність на вciй тepитopiї, де проживають українці, засновуються місцеві організації, а на рівні повітів – повітові філії. На сьогодні СУР має 11 повітових філій та одну в Бухаресті, а також багато місцевих організацій.
За словами керівника СУР Миколи Мирослава Петрецького, українська національна меншина в Румунії займає третє місце за чисельністю. Автохтонне українське населення проживає у наближених до нашого кордону містах і селах понад 7 століть. Найбільше їх у Марамороському повіті – понад 60%.
СУР – єдина організація української громади, визнана урядом Румунії. З 1989 року вона офіційно представляє українську меншину на всіх рівнях, у тому числі має своїх депутатів у парламенті. Держава приділяє велику увагу нацменшинам і робить багато для збереження української мови, культури та освіти. А з початку повномасштабного вторгнення військ путіна в нашу державу та анексії частини територій Румунія відкрито засудила агресію кремля, взяла безпосередню участь в експорті українського продовольства та збирається тренувати українських військових.
З перших днів війни СУР активно допомагає Україні. За сприяння організації в різні вітчизняні регіони відправлено 8 тисяч тонн гуманітарних вантажів, всі приміщення на території Румунії перетворилися на центри надання допомоги біженцям. Близько 12 тисяч осіб стали волонтерами.
Союз українців Румунії готовий надалі співпрацювати із Закарпаттям та бути корисним у боротьбі з російським фашизмом.
Андрій Шекета подякував гостям за позицію та звернувся з проханням не дозволяти політикам забувати про війну в Україні, адже ми воюємо не тільки за себе, а й за базові європейські принципи. Також перший заступник голови Закарпатської облради звернув увагу, що найближчим часом хвиля біженців може посилися, тож попросив допомогти українцям облаштувати побут і по можливості комфортно перечекати той час, коли вони матимуть змогу повернутися до своїх домівок.
За результатами зустрічі сторони домовилися систематизувати обговорені ініціативи та створити документ, який утверджуватиме наміри до поглиблення співпраці між сусідніми країнами.
Участь у зустрічі також узяли: Андріана Сушко - заступниця голови Закарпатської обласної ради, Мирослава Ливч – керуюча справи обласної ради, Уляна Гурчумелія - заступниця начальника управління міжнародних та регіональних зв’язків, Ірина Люба Горват - Генеральна секретарка Союзу українців Румунії, Василь Пасенчук і Юрій Глеба - заступники голови СУР та ін.
Пресслужба Закарпатської обласної ради
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар