Підняття цін на електрику для закарпатців: Як нардеп Жупанин відстоює інтереси олігархів

червня 04 / 2020
Підняття цін на електрику для закарпатців: Як нардеп Жупанин відстоює інтереси олігархів

Вчора журналісти видання ТК Media опублікували електронну переписку, в якій брали участь нардепи від "Слуги народу" Андрій Герус та Андрій Жупанин, родом із Закарпаття, та обраний по спискам партії СН.

Жупанин – член комітету з питань енергетики та послуг ЖКГ, який очолює Герус.

Народні обранці обговорювали тему інвесторів у "зелену" енергетику.

Для розуміння ситуації:

Мінекоенерго намагатиметься знизити "зелений" тариф, адже виробники «зеленої» енергетики, за діючими тарифами, отримують невиправдані прибутки через надвисоку ціну продажу Україні електроенергії. В декілька разів вища ціна оплачується з кишень простих українців.

Таким чином « зелені» енергетики продають державі енергоресурси у декілька разів дорожче ніж генерує Україна на власних ТЕС та АЕС.

"Зелені" тарифи були введені в Україні в 2009 році, їх особливістю є те, що вони в кілька разів є вищими, ніж звичайні тарифи і зафіксовані в євро.

Введення цих "зелених" тарифів пов'язували з братами-регіоналами Клюєвими, які першими побудували ряд великих сонячних станцій на півдні України.

Найбільше ж на зеленій енергетиці заробляє підприємство ДТЕК Ріната Ахметова.

Підняття цін на електрику для закарпатців: Як нардеп Жупанин відстоює інтереси олігархів


У портфель ДТЕК входять, зокрема, Ботіївська (200 МВт), Приморська (200 МВт) і Орловська (100 МВт) вітроелектростанції (ВЕС). Також компанія управляє Трифонівською (10 МВт), Нікопольською (200 МВт) та Покровською (240 МВт) сонячні електростанції (СЕС).

За 2019 рік фірма олігарха отримала 4,7 млрд грн та зайняла 25,5% ринку.


Всього в Україні "зелені" електростанції (вітрові, сонячні і т.д.) виробляють до 2% електроенергії, яка споживається в країні. Однак "зелена електроенергія" коштує ринку 8% всіх коштів, або близько 10 млрд грн за найвищими в Європі тарифами, й оплачується з кишень українців.

Саме тому Україна намагається врегулювати енергетичну кризу та підготувала меморандум щодо врегулювання ситуації в альтернативній генерації.

Однак, як випливає із зафіксованої переписки нардепів, « слуга народу» Андрій Жупанин відмовляється «мочити» зелених енергетиків.

У переписці з Герусом, нардеп-закарпатець Жупанин додає, що не збирається підписувати «проект по зелених», а значить «будете тоді з Єфімовим та Совсун пизд*чить зелених… а я проєкту із зеленим підписувати не буду».

Підняття цін на електрику для закарпатців: Як нардеп Жупанин відстоює інтереси олігархів

Підняття цін на електрику для закарпатців: Як нардеп Жупанин відстоює інтереси олігархів


Також «слуга» Андрій Жупанин заявляє, що «Толіка у нашому комітеті не буде. Ніколи». Очевидно мова йде про іншого закарпатця Анатолія Костюха.

Натомість сам Костюх повідомив, що його рішення перейти в комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг учора, 3 червня, підтримало 263 народні депутати. Раніше нардеп був заступником голови комітету з питань спорту.

Наразі невідомо, чому нардеп-слуга Жупанин відстоює інтереси олігархічних структур, які монополізували ринок «зеленої» енергетики та отримують від держави прибутки з коштів платників податків.


До слова, в США кіловат екологічно чистої енергетики коштує в перерахунку на гривню 58 копійок, а в Німеччині кіловат коштує близько 2 грн/кВт•годину. В Україні ж діє один з найвищих тарифів у світі на зелену енергетику — 4,21 грн за кВт•годину.

Такі виплати гравцям цього ринку вимушують державу піднімати в цілому ціну на електроенергію для кінцевих споживачів.

Виходячи із переписки нардепів, саме інтереси олігархів, а не простих українців відстоює і нардеп Андрій Жупанин.

До слова, Служба безпеки України також повідомляє про загрозу енергетичної безпеки країни та дестабілізацію Об’єднаної енергетичної безпеки через неконтрольоване зростання виробників "зеленої" енергетики і недосконалість ціноутворення.

Категорія : Важливе


Залишити Коментар