На Рахівщині відбулося засідання бюро науково-технічної ради Карпатського біосферного заповідника

серпня 06 / 2021
🔸ЗАСІДАННЯ БЮРО НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ РАДИ🔸

30 липня відбулося засідання бюро науково-технічної ради Карпатського біосферного заповідника. На нараді розглянули актуальні питання природоохоронної та рекреаційної діяльності установи.
Відкрив та головував на засіданні заступник директора КБЗ, доктор біологічних наук, професор Федір Гамор. Він ознайомив присутніх із порядком денним.
☑️Першим, до слова запросили начальника відділу ВЗПЕ та ВПР Павла Ворохту. Він доповів про погодження проведення інших рубок, тобто вирубки старих дерев вздовж доріг, потоків, а також над будівлями у межах територій Рахів-Берлибаського, Чорногірського, Трибушанського, Кевелівського, Угольського ПНДВ та ПНДВ «Долина нарцисів ім. професора Василя Комендаря». А ще включення їх у ліміт на використання природних ресурсів у межах території КБЗ на 2021 рік. Павло Ворохта також проінформував щодо погодження проведення ландшафтної (пейзажної) рубки на території дендрологічного саду Рахів-Берлибаського ПНДВ.
☑️Про всихання ялинників в урочищі Чорний Грунь Марамороського ПНДВ доповідав завідувач лісознавчої лабораторії Мирослав Кабаль. За його словами, робочою групою, яку очолив безпосередньо директор заповідника Микола Тарасюк, було проведено обстеження розладів ялинових деревостанів в урочищі Чорний Грунь.
Зокрема, обстежено дві вітровальні ділянки, площею близько 2 га кожна, які утворились у гірських ялинових пралісах ще у 2017 році. Зафіксовано всихання дерев ялини по краю ділянок («крайовий ефект»), а у цілому урочищі – всихання поодиноких дерев та невеликих куртин. Це урочище розташоване у заповідній зоні КБЗ та ядровій зоні об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, де діють жорсткі обмеження щодо активного втручання в природні процеси.
Варто нагадати, що малі і великі розлади деревостанів (буреломи, вітровали, пожежі, відмирання дерев тощо) є кінцевою і початковою фазою циклу розвитку пралісових екосистем. Крім того, мертва деревина відіграє важливу роль у збереженні біорізноманіття, як середовище існування багатьох видів живих організмів. «До прикладу, робочою групою обстежено ділянку ялинових пралісів в ур. Лисичий (Трибушанське відділення КБЗ), яку залишили без жодного втручання, після бурелому і подальшого всихання дерев, які відбулись у 2008-2009 рр. Дана ділянка знаходиться в аналогічних грунтово-кліматичних умовах і тут спостерігається інтенсивне природне відновлення лісу», – зазначив Мирослав Кабаль.
Враховуючи все це, було прийнято рішення не проводити активного втручання у пралісові екосистеми в ур. Чорний Грунь та налагодити моніторинг природних процесів.
☑️Заступник начальника відділу НДР та МС Василь Покиньчереда ознайомив присутніх із результатами обстеження робочою групою старої гаті на території Чорногірського ПНДВ КБЗ.
Після жвавого обговорення цього питання прийнято рішення про розчистку греблі від деревно-чагарникової рослинності та проведення роботи щодо розчистки шлюзів. Також рекомендовано доручити відділу економіки та маркетингу підготувати кошторис на проведення розчистки старої гаті та необхідних гідротехнічних робіт.
☑️Насамкінець, директор заповідника Микола Тарасюк окремо акцентував увагу на проблемі облаштування туристичного маршруту (еколого-освітньої стежки) для людей з особливими потребами в «Долині нарцисів ім. професора Василя Комендаря».
Доповідаючи з даної теми, провідний фахівець відділу рекреації та сталого розвитку Іван Беркела зазначив, що можливе облаштування єдиного туристичного маршруту (еколого-освітньої стежки) для відвідувачів з обмеженими можливостями у ПНДВ «Долина нарцисів ім. професора Василя Комендаря». Тут є музей нарцису, гідрологічний шлюз і три оглядові майданчики.
Відповідно було прийнято рішення доручити відділу рекреації та сталого розвитку розробити проектні пропозиції щодо визначення та облаштування туристичного маршруту (еколого-освітньої стежки) з використанням інтерактивних технологій та відповідною інфраструктурою для осіб з особливими потребами.

Р️едакційно-видавничий відділ
наукових та науково-популярних видань
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар