У Рахові юні природолюбителі відзначили «Міжнародну ніч кажанів»

серпня 28 / 2022
У Рахові юні природолюбителі відзначили «Міжнародну ніч кажанів»
Міжнародна ніч кажанів (European Bat Night) проводиться в усьому світі у останні вихідні серпня. Це свято започаткувала в 1997 році міжнародна угода з охорони європейських популяцій кажанів, з метою охорони та популяризації 51 виду кажанів Європи. Наразі 46 країн беруть участь в проведенні тематичних заходів, і ми не виключення.


В Україні налічується 26 видів кажанів, 23 з яких зустрічаються в Українських Карпатах.

Належать вони до двох родин – звичайні (гладконосі) та підковоносі. Всі рукокрилі занесені до Червоної Книги України, а також знаходяться під охороною низки Міжнародних конвенцій.

Начальник відділу еколого-освітньої роботи в Карпатському біосферному заповіднику, Вікторія Бундзяк розповідає: – Карпатський біосферний заповідник відіграє важливу роль у справі збереження рукокрилих, через наявність у природних лісах дерев з дуплами, де ссавці знаходять собі прихисток. Також вони живуть у карстових печерах на території заповідника. В урочищі Мала Уголька (на Тячівщині) зимує біля 2000 особин кажанів. Саме тому однією з важливих природоохоронних цілей КБЗ є забезпечення надійної охорони місць проживання та зимівлі рукокрилих.


Працівниці екоосвіти заповідника провели захід в Рахівському будинку культури для юних природолюбів міста та учасників табору «Мудрик».

На заході ми:

–дізнались хто такі кажани, де живуть та чим харчуються;

–говорили про секрети їхнього нічного життя;

–розвіяли поширені міфи про рукокрилих;

–порівнювали будову кінцівки (людини, кажана та птаха) ;

–вчились, як себе поводити в разі знахідки кажана;

–в ігровій формі, робили облік ссавців;

–імітували рухи кажанчиків та фотографувались у костюмах.


Завершальним етапом заходу став перегляд мультфільму «Тропічний ліс». В даному анімаційному фільмі мешканці лісу боряться із людьми, які руйнують їх спільний дім.

Діти отримали задоволення від веселої атмосфери, що панувала в залі – а це головне!
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар