На Закарпатті виникнення лісових пожеж зросла врази

червня 17 / 2022

З настанням літа ймовірність виникнення лісових пожеж зросла врази. За результатами багаторічних спостережень, причиною виникнення більш ніж 90% пожеж являється необережне поводження людей з вогнем. Неконтрольоване полум’я за лічені хвилини може знищити або пошкодити сотні гектарів лісу, який вирощувався і доглядався лісівниками десятки років. Одночасно, від вогню гинуть не лише дерева, а й рослинність, дикі тварини, птахи і комахи, тобто ціла лісова екосистема.
Відповідно до наказу №51 від 01.03.22 року «Про підготовку до пожежонебезпечного періоду 2022року» по ДП «Ясінянське ЛМГ» проведено підготовку та перевірку готовності технічних засобів і особового складу державної лісової охорони до пожежонебезпечного періоду. Окремо, розроблено та затверджений мобілізаційно-оперативний план ліквідації лісових пожеж та надзвичайних ситуацій на території лісового фонду.
В кожному лісництві обладнані пункти зосередження пожежного інвентарю, укомплектовані ручним немеханізованим інструментом у кількості 465 шт. (лопатами, сокирами, граблями, ранцевими обприскувачами, відрами та ін.). У стані постійної готовності є одна мотопомпа, пожежний модуль пристосований на бортовий УАЗ, 5 автомобілів та 5 тракторів. Перевірено стан джерел водопостачання з необхідним об’ємом запасу води та під’їздні шляхи до них. На позапланових заїздах встановлено шлагбауми та обмежено в’їзд автотранспорту на територію лісового фонду.
Із числа працівників державної лісової охорони сформовано добровільні пожежні дружини загальною чисельністю 147 осіб. Для членів добровільних пожежних дружин проведено необхідні теоретичні та практичні навчання, а також відпрацьовано систему оповіщення про виникнення лісової пожежі.
Значна увага у роботі підприємства під час пожежонебезпечного періоду приділяється проведенню профілактичних та попереджувальних заходів по зниженню небезпеки виникнення лісових пожеж. Працівниками державної лісової охорони на кожному лісництві проводиться цілодобове чергування. Для спостереження за пожежною безпекою на початку року оновлено систему телевізійного відеоспостереження за лісовими масивами, зокрема, закуплено та встановлено потужну відеокамеру Hikvision DS-2SE7C144IW-AE. Завдяки технічним властивостям нової відеокамери з вишки в реальному часі здійснюється автоматизоване спостереження за територією близько 75% лісового фонду підприємства. Наявна система спостереження дозволяє своєчасно та ефективно виявляти осередки загорянь та вчасно їх локалізовувати і ліквідовувати.
Вздовж лісових доріг та туристичних маршрутів поновлено наглядну агітацію на протипожежну тематику. На всіх КПП лісгоспу черговими державної лісової охорони для відвідувачів проводиться ро’зяснювальна робота стосовно правил поведінки і дотримання пожежної безпеки у лісах.
З метою виявлення порушників правил пожежної безпеки на території лісфонду систематично проводяться рейдові перевірки. Для оперативного реагування та запобігання фактів порушення протипожежної безпеки у лісах підприємством налагоджена співпраця з керівниками органів місцевого самоврядування та правоохоронних органів.
Варто пам’ятати: будь яку пожежу легше попередити ніж ліквідувати.
Тому не зайвим буде нагадати, що Упродовж пожежонебезпечного періоду у лісі забороняється:
- Розведення багать у лісі (крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях).
- Заїзд на території лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються в лісогосподарських цілях.
- Відвідування населенням хвойних насаджень при п’ятому класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди.
- Палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, витрушувати з люльок гарячий попіл, крім місць, що обладнані для цих цілей.
- Залишати у непередбачених для цього місцях лісу обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом чи іншими горючими речовинами ганчір’я тощо.
- Заправляти пальним у лісі паливні баки під час роботи двигуна.
- Експлуатувати машини та інші механізми з несправною паливною та іскрогасною системою.
- Палити чи користуватися відкритим вогнем під час проведення робіт із паливно-мастильними матеріалами (переливання пального, заправлення двигунів тощо).
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар