Ліків від поліомієліту не існує, а єдиний спосіб захиститися — зробити щеплення

листопада 01 / 2021



Поліомієліт – це вкрай небезпечне захворювання, з яким бореться увесь світ.

Воно може спричинити параліч, а уражені хворобою нерви і м’язи не відновлюються. Про це повідомив перший заступник Мирослав Білецький.

За його словами, захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована особа у будь-якому віці, але особливу небезпеку хвороба становить для дітей до 5 років.

Важливо розуміти, що поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду, довго зберігається на іграшках і поверхнях.

«Ліків від поліомієліту не існує, а єдиний спосіб захиститися — зробити щеплення.

Щоб сформувати колективний імунітет, аби не боятися спалаху, привитими від недуги мають бути мінімум 95% дітей.

Однак показники рутинної вакцинації невтішні. Станом на 1 жовтня рівень охоплення трьома дозами щеплень від поліо дітей до року становить лише 59,7 %. У Закарпатській області – один з найгірших показників, адже тут привиті лише 49,7 % дітей», — прокоментував Мирослав Білецький.

За словами першого заступника очільника краю, через низький рівень охоплення вакцинацією відповідно до Календаря профілактичних щеплень ризик захворіти на поліомієліт є у кожній області України, особливо у нещеплених дітей до 5 років.

Календар профілактичних щеплень передбачає введення 6 доз вакцини від поліомієліту для дітей у віці до 14 років. Три з них – у перший рік життя (у 2, 4, 6 місяців). 4-те щеплення дитина отримує у 18 місяців, наступні два – у 6 та 14 років. Цього достатньо, щоб сформувався імунітет до поліомієліту на все життя.

Зараз батькам та сімейним лікарям треба бути особливо уважними до дітей та симптомів, з якими звертаються до медиків. Адже параліч — це не єдина ознака важкої недуги. На сполох варто бити і тоді, якщо у дитини з’явилися діарея, нудота, головний біль, лихоманка або кволість у руках чи ногах.

Лікарі у свою чергу фіксуватимуть усі симптоми гострих кишкових інфекцій у дітей і повідомлятимуть про зареєстровані випадки гострого в’ялого паралічу.

«Дотримуйтесь простих правил гігієни, а якщо пропустили щеплення – не зволікайте, захистіть дитину від поліомієліту», — зазначив Мирослав Білецький.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар