"Закарпаття за вакцинацією від поліомієліту пасе задніх", — головний інфекціоніст Михайло Поляк

жовтня 15 / 2021

Чим небезпечний поліомієліт для людей та як від нього уберегтися 12 жовтня в ефірі програми "Сьогодні. Головне" на телеканалі UA: Закарпаття розповів головний інфекціоніст Закарпаття Михайло Поляк.


Що таке поліомієліт та як від нього уберегтися
Поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання, яке викликається поліовірусом. Він розмножується у клітинах кишківника і уражає сіру речовину спинного мозку людини, що може призвести до паралічу м’язів, іноді — смерті. "Від захворювання немає ліків. Один вихід, — вакцинація", — розповів Михайло Поляк.

За його словами, щоб сформувати імунітет до поліомієліту достатньо 6-х доз вакцини. В Україні дітям роблять щеплення у віці 2, 4 та 6 місяців, а потім проводять ревакцинацію у віці 18 місяців, в 6 та в 14 років.

Яким має бути рівень вакцинації, аби говорити про колективний імунітет
"Закарпаття за вакцинацією пасе задніх. Діти до року за 9 місяців вакциновані на 49,6%, а мало б бути хоча б на 75%. Щоб скласти колективний імунітет, щоб не розповсюджувалося захворювання, потрібно вакцинувати не менш як 95% дітей", — повідомив директор обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк.

За даними МОЗ, рівень вакцинації в 2021 році є недостатнім. За 8 місяців 2021 року щепили від поліомієліту — 53 %.
Що робити, якщо дитина пропустила щеплення від поліомієліту
Вакцини від поліомієліту є безкоштовними. Якщо дитина пропустила щеплення за календарем, вона може надолужити його.

"Для дітей, які несвоєчасно щепилися або пропустили вакцинацію, складається додатковий календар щеплень. Це робить дільничний лікар, педіатр, сімейний лікар. У нас є наказ МОЗ, згідно якого ці щеплення регулюють", — розповів Михайло Поляк.

Приміром, на Рівненщині впродовж 90 днів хочуть вакцинувати від поліомієліту всіх дітей до 5 років включно, незалежно від раніше проведеної вакцинації, а невакцинованих дітей не будуть допускати до навчання. На Закарпатті, за словами Михайла Поляка, такі кроки наразі не будуть робити.

Як передається поліомієліт
Основний шлях передачі поліомієліту — фекально-оральний, також зараження може відбутися через руки, воду. 95% людей — носії, не мають клінічних проявів. Вірус дуже стійкий. Зберігається до 100 днів у воді, довго зберігається у калі, у природніх умовах він зберігається довго", — розповів інфекціоніст.

Які перші симптоми поліомієліту
"Виявляють тоді, коли дитинка не може ставати на ніжку. У нас були такі випадки, але не такого характеру. Різні захворювання можуть викликати те, що дитинка не може стати. Найважливіше, якщо запідозрюють такий випадок, то впродовж першого тижня дитину потрібно обстежити", — розповів Михайло Поляк. За його словами, найчастіше хворіють діти до 5 років, але можуть захворіти також дорослі.

Чи можна одужати від поліомієліту
У 2015 році на Закарпатті зафіксували два випадки поліомієліту. Тоді захворіли двоє дітей у віці 4 роки та 10 місяців. Михайло Поляк зазначив, що після лікування через 60 днів симптоми у дітей зникли, вони одужали.

"Від поліомієліту, якщо це легка форма, одужати можна. Якщо є параліч, якщо сильно уражені ділянки нервової системи головного мозку, параліч залишається, дитинка може залишитися інвалідом", — розповів інфекціоніст.

Після спалаху поліомієліту на Закарпатті у 2015 році вакцинували 226 720 дітей від 2 місяців до 10 років. "Це було зроблено у три етапи. Невакцинованих через постійні протипоказання — 779 дітей, відмовилися — 17 149", —розповів Поляк.

За словами інфекціоніста, єдиний вихід убезпечити дітей від поліомієліту — вакцинація.

Суспільне Закарпаття
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар