У Закарпатській ОДА обговорили перспективи впровадження в області міжнародної програми для психологічної підтримки учасників АТО/ООС

вересня 15 / 2021

Сьогодні в облдержадміністрації за круглим столом обговорили перспективи вповадження програми психологічної підтримки учасників АТО/ООС – СЕТА в громадах Закарпаття.

СЕТА (Common Elements Treatment Approach) розроблена в рамках когнітивно-поведінкового підходу групою з прикладних досліджень психічного здоров’я університету Джонса Гопкінса (the JHU Applied Mental Health Research Group (AMHR)).

«Впровадження міжнародних програм сприятиме використанню нових підходів щодо проведення своєчасної та кваліфікованої психологічної, професійної та соціальної адаптації учасників АТО/ ООС та членів їхніх родин», – зазначив заступник голови ОДА Петро Добромільський.

Так, сьогодні понад 5 тис. закарпатців мають статус учасника бойових дій. У 2021 році в області на їхню психологічну реабілітацію передбачено понад 1,2 млн грн.

«Фінансова підтримка від держави дуже важлива і потрібна, та попри це краяни нечасто звертаються за допомогою. На жаль, люди ставляться до психлогічної реабілітації насторожено, тож наше завдання – вибудувати ефективну модель комунікації з бійцями та їхніми сім'я», – наголосив заступник очільника області.

За словами директорки програми СЕТА в Україні Тари Рассел, ефективність програми досліджена і науково обгрунтована. Проєкт успішно функціонує з 2015 року та запроваджений у декількох містах України. Детальніше ознайомитися з програмою можна за посиланням.

В Україні СЕТА реалізовується проєктною групою Центру психічного здоров’я та психосоціального супроводу НаУКМА (Національний університет Києво-Могилянська Академія) за фінансової підтримки фонду жертв тортут USAID’s Victims of Torture Fund.

В обговоренні також взяли участь керівники структурних підрозділів Закарпатської ОДА, представники Центру психічного здоров’я та психосоціального супроводу НаУКМА, відділу Міністерства у справах ветеранів у Закарпатській області, ГО «Слова допомагають» та «Наше рідне Закарпаття».
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар