У Закарпатській області наразі триває сезон збору лохин

липня 22 / 2021
У Закарпатській області наразі триває сезон збору лохин

У краї лохину вирощують у кількох районах, переважно низинних. Синю ягоду збирають і у селі Тарнівці на Ужгородщині. Тут її висадили на плантації, площею у три гектари, а це чотири сорти лохини. Ніби й небагато, як для подібних плантацій, але й тут роботи вистачає. Перші кущі почали рости ще у 2017 році. А з 2019 плантація почала давати перші плоди. Вирощує лохину пенсіонер Василь Берча.

«Це сімейний бізнес. Ми з дружиною започаткували можна сказати таку собі органічну справу. Організували фермерське господарство у 2015 році, а перший врожай зібрали у 2019. Ягода, яку ми вирощуємо – органічна. Ми висадили чотири сорти лохини – є ранні, середнього дозріву та пізні. Зараз збираємо сорт “блюкроп”», – розповідає Василь Берча.
Взагалі за лохиною потрібен неабиякий догляд. Живлять синю ягоду двома способами – крапельним та позакореневим. А от збирати королеву ягід – то ціла наука. Обов’язкова умова – білі рукавички. Збирачі лохин встають вдосвіта, і вже з шостої ранку збирають ягоду. Опісля того як лохину зібрали, її сортують, також з дотриманням усіх санітарних норм. Вже розфасовану відправляють до холодильної камери. А далі – на продаж. Василь Берча запевняє, що ціна повністю виправдовує усі витрачені зусилля.

“Яфини ростуть самі по собі у природніх умовах. А тут потрібно докласти чималих зусиль. Ми робимо прополку вручну та самі косимо між рядами. Хочемо живити рослину, а не бур’ян. Тобто, щоб лохина росла у вільних хороших у мовах. Лохину зриваємо тільки у рукавичках, для того аби білий наліт залишався на ягідці. Як лохина поспіє, вона повинна спадати на руку сама. Але треба вчасно її зривати, щоб вона була не переспіла», – додає чоловік.
На ринках та супермаркетах міста цю ягоду знайти легко. Адже з кожним роком вона набирає неабиякої популярності. Сьогодні лохина на Закарпатті коштує трохи дорожче, ніж в аналогічний період минулого року. Однак українські садівники практично не сумніваються в тому, що ця ягода піддасться в ціні, адже на ринок вже вийшли виробники лохини відкритого ґрунту.

Ірина ГРАБКО
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар