Бібліотекарі Тячівської громади долучилися  до відзначення Днів пам’яті та примирення

травня 07 / 2021


Війна… Страшна війна минулого століття, пекуча рана, яка болить досі чи не в кожній родині України. 76 років минуло з тієї тривожної ночі, коли замовкли останні постріли гармат на українських землях, прийшов мир, настала тиша, за яку заплачено ціною життя мільйонів українців.

8 та 9 травня 2019 року Україна, разом з усім світом, відзначає День пам'яті та примирення, День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та 76-ту річницю вигнання нацистів з України.

Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства. У ній взяли участь 80 % людства, бойові дії велися у 2/3 існуючих на той момент держав. Війна розпочалася 1 вересня 1939 року із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945-го беззастережною капітуляцією Японії. Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства (зокрема, Голокост), а також уперше і востаннє використана атомна зброя. До армій ворожих сторін було залучено понад 110 мільйонів солдатів, загальні втрати військових та цивільного населення складають від 50 до 85 мільйонів осіб.

Друга світова війна — свідчення прояву патріотизму, великих чеснот воїнів-українців, що боролися проти нацизму. За важких умов панування тоталітарної системи, ціною незчисленних утрат вони змогли захистити свій дім і Батьківщину.

Жива пам’ять про такі події є застереженням для будь-якої країни, наочним аргументом на користь збереження незалежності, громадянського миру, єдності та злагоди у суспільстві, а також запобіжним фактором від можливості повторення подібного сценарію.

Офіційним символом святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні вже кілька років поспіль є квітка червоного маку - загальноприйнятий у світі символ відзначення пам'ятних днів. ЇЇ графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі.

Щорічно, бібліотеки Тячівської ТГ долучаються до покладання квітів та вінків до пам’ятників і меморіалів, щоб вшанувати пам'ять та подвиг загиблих воїнів. Для читачів бібліотек організовують книжкові виставки, проводять години пам'яті, вечори-спогади, історичні бесіди, присвячені цим подіям.



Матеріали підготовлено

КЗ "Публічна бібліотека Тячівської міської ради"
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар