Проблему охорони навколишнього природного середовища обговорили на спільній нараді в Закарпатській обласній прокуратурі (фото)

квітня 28 / 2021
У Закарпатській обласній прокуратурі відбулася спільна нарада керівників правоохоронних та інших державних органів щодо стану додержання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища та протидії кримінальним правопорушенням проти довкілля.
До заходу долучилося керівництво Закарпатської ОДА, обласного управління Нацполіції, УСБУ в Закарпатській області, УСР в Закарпатській області, відділів (з дислокацією в м. Ужгороді) ТУ ДБР, а також профільних установ – Закарпатського ОУЛМГ, Держекоінспекції у Закарпатській області, БУВР річки Тиса, Закарпатської митниці Держмитслужби, представники Мукачівського та Чопського прикордонних загонів. Від органів прокуратури були присутні перший заступник та заступники керівника обласної прокуратури, керівники окремих структурних підрозділів апарату обласної прокуратури та керівництво окружних прокуратур у режимі відеозв’язку.

У ході обговорення керівник Закарпатської обласної прокуратури Дмитро Казак наголосив на необхідності посилення боротьби з правопорушеннями у сфері охорони довкілля, так як наразі протидія їм не забезпечена належним чином. Про це свідчать і статистичні дані: на жаль, маємо зниження кількості виявлених кримінальних правопорушень проти довкілля у 2020 році. За перший квартал поточного року розпочато вже 43 провадження щодо виявлених незаконних рубок лісу, порушення правил використання надр, незаконного полювання тощо.

Через неналежний контроль та несвоєчасну реакцію уповноважених органів на вчинення порушень в екологічній сфері, боротьба з ними ускладнюється, а правоохоронцям залишається працювати із наслідками, не маючи змоги попередити їх. Не маючи функції нагляду, прокуратура може лише координувати роботу органів правопорядку на цьому напрямі, побудовану на матеріалах перевірок контролерів. Тому гостро стояло питання щодо кількості та якості таких відомостей.

Наголошено і на необхідності активізації співпраці правоохоронних і державних органів з метою реагування на несанкціоновані сміттєзвалища, проблема яких вже набула стихійного характеру.

Незаконна порубка деревини, її тіньовий обіг та контрабанда, видобуток корисних копалин без відповідних дозволів, забруднення атмосферного повітря і водних ресурсів – це ті проблеми, які не втрачають актуальності у нашому регіоні. Вони не лише завдають непоправної шкоди екології, а й матеріальних збитків державі, які повинні бути відшкодовані.

На нараді зазначено, що реалізація представницьких заходів у цій сфері в поточному році значно покращилась – пред’явлено позовів на 15,6 млн грн щодо відшкодування збитків, пов’язаних із протиправними рубками деревини. Однак роботу над їх реальним відшкодуванням варто посилити спільними зусиллями.Обговоривши стан справ у галузі охорони навколишнього природного середовища на Закарпатті, учасники координаційної наради розробили план дій і заходів, які сприятимуть підвищенню рівня законності та ефективній роботі на вказаному напрямі. Зокрема, йшлося про активізацію системного аналізу ситуації, посилення представницької діяльності, запровадження спеціалізації дізнавачів, слідчих і прокурорів на природоохоронному напрямі тощо.



Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар