Керівництво ТОВ "Закарпатгаз Збут" пояснило, чому їхній газ не найдешевший

березня 03 / 2021
Постачальник блакитного палива скаржиться на неможливість без посередників купувати український газ. Таке становище спричинив нероздільний союз «Укргазвидобування» з Групою Нафтогаз. Директорка ТОВ «Закарпатгаз Збут» Людмила Сібулатова називає подібні умови неконкуретними.
До 1 липня 2020 року в Україні побутових споживачів забезпечували газом постачальники зі спеціальними обов’язками (ПСО). ТОВ «Закарпатгаз Збут» було таким постачальником на території Закарпатської області. З 1 серпня 2020 року інститут ПСО ліквідували, і для населення відкрився ринок газу.

В «Укргазвидобування» після скасування ПСО вивільнився величезний ресурс природного газу для реалізації на конкурентному сегменті ринку – орієнтовно 6,21 млрд м3 на рік. На думку керівництва «Закарпатгаз Збуту», «Укргазвидобування» та група «Нафтогаз» мали б запропонувати вивільнені обсяги газу для продажу на роздрібному ринку (Українській Енергетичній Біржі). Однак АТ «Укргазвидобування» реалізує газ українського видобутку підприємствам Групи Нафтогаз, а інші постачальники, включаючи «Закарпатгаз Збут», не можуть напряму придбати газ в «Укргазвидобування». Це, на думку директорки «Закарпатгаз Збут» Людмили Сібулатової, свідчить про неконкуретні умови та наявність ринкової влади групи «Нафтогаз».

ТОВ «Закарпатгаз Збут» і до, і після скасування ПСО неодноразово зверталося до «Укргазвидобування» і підприємств Групи Нафтогаз та просило продовжити або укласти нові договори купівлі-продажу природного газу для подальшого постачання споживачам. Однак йому відмовили.

Таким чином, колишні постачальники зі спеціальними обов’язками вимушені купувати газ в інших оптових продавців, у тому числі імпортований, та постачати його за ринковими цінами.

У «Закарпатгаз Збуті» переконують, що формування ціни для споживачів відбувається у прозорий та ринковий спосіб, а торгова націнка постачальника навіть після відмови від ПСО не перевищувала 2,5%. Основним чинником, який впливає на кінцеву ціну газу, є ціна на європейських газових хабах – TTF, Gaspool, NCG, CEGH. Також до ціни входить тариф на замовлену потужність оператора ГТС.

З 1 лютого 2021 року Кабмін встановив граничну ціну на газ для населення на рівні 6.99 грн за м3. «Закарпатгаз Збут», вживаючи всіх можливих заходів для попередження кризової ситуації, продавав газ по 6.99 грн за куб вже в січні.

Постачальник вважає дієвим способом захисту споживачів спрощення та доступність отримання субсидій, а також перегляд нормативів користування житлово-комунальними послугами, якими користуються органи соціального захисту при розрахунку допомоги.

У Товаристві констатують, що у 2019 році після перегляду Положення про порядок призначення житлових субсидій та змін у соціальних нормативах отримувачів субсидій стало набагато менше. Якщо у опалювальному періоді 2018/2019 рр. субсидію на оплату за газ отримували 48% населення, то у 2019/2020 – 12%, а у грудні 2020 – 13,5%, і це в умовах світової пандемії.

Ще одним способом вирішення проблеми у ТОВ «Закарпатгаз Збут» вважають продаж державного видобувного ресурсу за пільговою ціною і за зрозумілою формулою розрахунку маржі.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар