Соціальна адаптація та професійна перепідготовка ветеранів області у рамках проекту «Норвегія-Україна»

серпня 28 / 2020
27 серпня у «Відкритому офісі» ОДА відбувся діалог представників бізнесу, керівників державних установ, громадських об’єднань з обговорення шляхів взаємодопомоги та взаємодії в питаннях соціальної адаптації та професійної перепідготовки ветеранів області у рамках проекту «Норвегія-Україна».
Соціальна адаптація та професійна перепідготовка ветеранів області у рамках проекту «Норвегія-Україна»

Участь у діалозі взяли перший заступник голови ОДА Олег Коцюба, заступниця голови ОДА Ольга Травіна, керівник та куратори проекту «Норвегія-Україна» Ольга Костянець, Ольга Філіна, Федір Шандор, Сергій Кузнєв (ГО «Наше рідне Закарпаття»), директор обласного центру зайнятості Юрій Фущич, член правління Федерації роботодавців Закарпаття Марина Паращинець, голова Спілки підприємців Закарпаття Михайло Греньо, директор департаменту соціального захисту населення ОДА Михайло Петрішка, керівники інших структурних підрозділів ОДА, представники громадських організації ветеранів АТО/ООС.

Олег Коцюба: «Дуже приємно знати, що на території Закарпаття працює соціально орієнтований бізнес, у тому числі з іноземними інвестиціями, який використовує, фактично, весь прибуток виключно з благодійними цілями, з благодійною метою. Такі зустрічі, діалоги дуже важливі з метою налагодження зв’язків між органами виконавчої влади й тими чи іншими верствами населення, бізнес-структурами, інституціями, які надають допомогу, безпосередньо, в даному випадку, перепрофілізації та навчання для наших ветеранів АТО/ООС. Сподіваюся, що саме такі зустрічі будуть підсилювати спроможності всіх цих зацікавлених інституцій, і це надасть можливості для розвитку як верств населення, так і самих інституцій в цілому».

Ольга Травіна: «Влада, зі свого боку, буде докладати максимум зусиль, щоб створювати найкращі умови для соціальної адаптації. І всього, що стосується профорієнтації, отримання нових знань, можливостей, чи то для започаткування власної справи, чи здобуття нової професії, нової спеціальності. Бажаю нам всім успіхів, щоб цей проєкт і в подальшому показував гідні результати і ми отримували нових учасників».

Ольга Філіна: «Через проєкт в Україні пройшли вже більше ніж 11 тисяч осіб. До 2015 року це були кадрові військові, звільнені з військової служби та силових структур, та члени їх сімей. З 2015 року були включені учасники АТО та члени їх сімей. Але соціальне партнерство відбувається тоді, коли залучені суспільство, влада і бізнес. Це дуже важливо, оскільки проект має амбітну мету об’єднати всю Україну для вирішення цього соціального завдання - надавати послуги з перепідготовки та соціальної адаптації військовим та членам їх сімей. Налагоджено співпрацю з Мінветеранів, Мінсоцполітики, Міноборони, МОН України. Але особливо важливим є розвиток цього соціального партнерства саме на місцях, із залученням органів влади».

Федір Шандор: «Проєкту 16 років, а на території Закарпаття він працює 2,5 роки. УжНУ за цей час випущено 180 осіб. Зокрема, 15 ліцензованих екскурсоводів, які працюють. Проєкт має можливість за 3 місяці випускати фахівців за новим фахом. З 15 вересня поточного року буде новий набір на додаткову спеціалізацію, пов’язану з сільським господарством (виноградарство, садівництво). УжНУ може випускати фахівців на замовлення, з вузької спеціалізації. Ми готові проводити практику на будь-якій базі (підприємства, ресторанні установи, фермерські господарства тощо)».

Юрій Фущич: «До обласної служби зайнятості у 2019 році звернулися 328 учасників АТО, із них 95 працевлаштовані, 29 перенавчено».

Довідково: Партнерами проєкту «Україна - Норвегія» в Закарпатті є Міжнародний благодійний фонд «Міжнародний Фонд Соціальної Адаптації» (м.Київ) та громадська організації «Наше рідне Закарпаття». Виконавцями основної частини проєкту є Ужгородський Національний університет і норвезький університет NORD, які організовують і здійснюють професійну перепідготовку учасників проєкту за обраними спеціальностями в обсязі 500 академічних годин.
Соціальна адаптація та професійна перепідготовка ветеранів області у рамках проекту «Норвегія-Україна»

Основу проєкту складає професійна перепідготовка цільової групи на цивільні спеціальності, що користуються попитом на ринку праці України, сприяння учасникам проекту у правовій та соціальній адаптації до умов життя у громадянському суспільстві.

В результаті виконання завдань курсової перепідготовки випускники отримують три документи: свідоцтво про професійну перепідготовку державного зразка (від навчального закладу України), спільний сертифікат університету NORD та українського навчального закладу, спільний диплом Міністерства закордонних справ і Міністерства оборони Норвегії.

У ході професійної перепідготовки учасники проєкту отримують допомогу у правовій адаптації, психологічній реабілітації, працевлаштуванні та організації власного бізнесу. Це завдання вирішують громадські організації, фонди, державні установи, місцева адміністрація та підприємства малого бізнесу та координується Міжнародним фондом соціальної адаптації.
Проєкт фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії за участю українських партнерів проекту.

Всі учасники співпраці матимуть роль «стейкхолдера».
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар