Народне свято 18 серпня: що потрібно з'їсти для омолодження і здоров'я

серпня 18 / 2023

Народне свято 18 серпня відоме під назвою Євстігній-житник.

Православна церква 18 серпня вшановує пам'ять мученика Євсигінія, святого з Антіохії. Святий Євсигіній до того, як присвятити себе Богу, багато років служив у війську. Він вважається покровителем воїнів, тому в день його пам'яті можна помолитися за близьких військових.

Це народне свято здавна вважається небезпечним. Люди вірили, що в день Євсигінія по полях розгулюють сестри-лихоманки і насилають на людей тепловий удар, а злі сили насилають на землю негоду, щоб весь урожай згнив. До 18 серпня намагалися прибрати з поля все сіно, щоб дощі і грози його не зіпсували. При цьому виходити на сінокіс намагалися тільки рано вранці або пізно ввечері, щоб не потрапити під жар сонця.

Народне свято 18 серпня вважається дуже вдалим для посіву озимих культур, особливо в холодних регіонах - на Поліссі та в Карпатах. Вважалося, що дуже хороший урожай дасть посіяний в цю дату озимий ячмінь.

Під час збирання сіна наші предки встромляли за пояс кілька колосків, щоб не боліли спина і поперек. Дуже великою удачею в цю дату вважалося знайти великий колосок з 12 колосками. Якщо такий знаходили, то несли додому і зберігали до наступної весни.

У свято 18 серпня наші предки для омолодження і додавання здоров'я з'їдали невеликий шматок сирої цибулини з нового врожаю. А запивали хлібним квасом. Вважалося, що такий простий ритуал зарядить людину хорошим самопочуттям до кінця року.

Дата 18 серпня в давні часи вважалася дуже вдалою для чаклунів і відунів. У них в цей день вдаються будь-які прокляття і пристріту, тому в цю дату у незнайомців краще нічого не брати з рук і не дивитися їм в очі.


Народжені 18 серпня люди за знаком зодіаку - Леви. Іменинники цього дня мають позитивний і енергійний характер. У них ніби ніколи не закінчуються сили. У таких людей велика сила волі і стійкість до життєвих труднощів. Народжені 18 серпня завжди вчиняють по-своєму. Їх не хвилює чуже засудження або нерозуміння.
Що не можна робити 18 серпня
У цей день не можна хвалитися своїми досягненнями і фінансовим благополуччям, оскільки підвищується ймовірність пристріту. Також не діліться своїми секретами і планами на майбутнє.

По можливості 18 серпня взагалі не варто спілкуватися з людьми, які заздрять вам або знаходяться в поганих відносинах. Тримайтеся подалі від конфліктів і скандалів.

Не можна працювати на вулиці з 10 до 17 годин, щоб не обпекти шкіру і не отримати сонячний удар.

Після заходу сонця не варто виходити на вулицю одному, оскільки на самотніх подорожніх може напасти нечисть.

Не можна їсти сирі ягоди в цей день - будуть проблеми зі шлунком.

Після цієї дати вже не можна купатися в річках і озерах, оскільки водойми вже стають занадто холодними.

На полі не можна їсти, співати пісні і пити алкоголь, інакше в наступному році робота не заладиться.

Прикмети погоди 18 серпня
Існують такі прикмети про погоду в цей день:

Якщо по землі повзає багато земляних черв'яків, то скоро піде дощ.
Грім 18 серпня віщує поганий урожай зерна. Але якщо після грози з'явилася веселка, то урожай буде багатим.
Яка погода сьогодні, такою вона буде і в грудні.
Якщо в спокійний день вода в річці каламутна, то скоро погода зіпсується.
Павук сидить посеред павутини - до спекотної і ясної погоди.
Чайки у воді купаються - до негоди.
Серед ясного дня комахи пропали і павуки з павутини злізли - до раптового дощу.
Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар