Юріїв день 2020: що не можна робити на Георгія Побідоносця

грудня 09 / 2020

У середу, 9 грудня, православна церква вшановує пам’ять святого великомученика Георгія Побідоносця. У народі свято відоме під назвами Юріїв день, Юрій Осінній, Юрій Зимовий або Єгорій Зимовий.

Віряни моляться святому Георгію про захист сімейного вогнища і здоров’я домашніх тварин. З давніх-давен вважалося, що зима цього дня остаточно вступає в свої права і починаються справжні холоди. Розповідаємо про головні традиції, прикмети і забобони свята.

Історія свята
Святкування дня Георгія Побідоносця 9 грудня встановив київський князь Ярослав Мудрий в ХІ столітті. Цю дату в православ’ї присвятили освяченню Георгіївського храму в 1051-1054 роках у Києві.



Хто такий Георгій Побідоносець
Згідно з житієм святого, Георгій Побідоносець народився в третьому столітті в Каппадокії (сучасна територія Туреччини). Батько його був воїном, а мати володіла багатими маєтками. Після смерті батька Георгій з матір’ю переїхали в палестинську Лідду (зараз Ізраїль). Юнак вступив на військову службу і незабаром завдяки своєму розуму, силі й мужності став улюбленцем імператора Діоклетіана: його було призначено тисячником.

У 20-річному віці Георгій став власником багатої спадщини. Він відправився до двору, але з початком гонінь на християн роздав статки бідним і перед Діоклетіаном оголосив себе християнином. Коли Георгія заарештували і штовхали до темниці списами, один з них поламався, немов соломинка. А після однієї з тортур явився ангел і всі рани святого зцілилися.

Також його кидали в яму з негашеним вапном, перебивали кістки, били воловими жилами, змушували випити отруту, але кожного разу Георгій Побідоносець повставав зціленим. Після всіх мук святий не зрікся Христа і створив кілька чудес (воскресіння померлого і оживлення загиблого вола), чим багатьох схилив до християнської віри.

У результаті мученика засудили до страти. Вночі уві сні йому явився Ісус Христос із золотим вінцем на голові та повідав, що святого чекає рай. Коли Діоклетіан востаннє запропонував Георгію зректися Христа, він попросив віднести його до храму Аполлона. Там святий осінив себе і статую язичницького бога хресним знаменням, від чого біс, що мешкав у ній, оголосив себе занепалим ангелом, а всі ідоли обвалились.

Тоді жерці в люті стали бити Георгія, а дружина імператора, свята Олександра Римська, звернена в християнство дивом, що трапилося, впала до ніг великомученика і зі сльозами молила про прощення її чоловіка. У гніві Діоклетіан наказав відсікти їй і Георгію голови. Мученицьку смерть святий прийняв з молитвою і спокійною усмішкою.

Традиції в Юріїв день
Святий Георгій Побідоносець вважається покровителем воїнів, сміливців, хліборобів та вовків. Йому моляться про себе і близьких, а також про захист домашніх тварин від вовчої зграї.
У давнину в Юріїв день селяни могли перейти від одного до іншого поміщика. Скасування цього права 1649 року стало причиною появи прислів’я: "Ось тобі, бабусю, і Юріїв день".
У народі вірили, що починаючи з Юрія вовки нападають на худобу.
Вважалося, що з 9 грудня зима встановлює свої права і починаються справжні холоди.
За повір’ям, у Юріїв день потрібно віддати всі борги – це обіцяє достаток і благополуччя.
Вирушаючи в далеку дорогу, варто помолитися про щасливе завершення подорожі або замовити в церкві молебень за здоров’я.


Прикмети на 9 грудня
Багато снігу на Юрія – до травня все розтане і заросте травою.
Іній – до багатого врожаю.
Холодно – зима буде морозною.
Вітер з півночі – до заморозків.
Вовк виє – до похолодання.
Що не можна робити в день Георгія Побідоносця
Сваритися, лаятися, злитися, лихословити.
Полювати: цим можна накликати біди на сім’ю.
Лежати і байдикувати: святий Георгій благоволить працьовитим
Категорія : Релігія


Залишити Коментар