4 квітня — яке свято, що не можна та можна робити

квітня 04 / 2023

Яке з свято в церковному календарі і кому моляться віряни — читайте в матеріалі ТСН.ua.

4 квітня, в православному календарі — день пам’яті священномученика Василя. Жив він у IV столітті, коли правив імператор Юліан Відступник. За свою християнську віру, а також за те, що звинуватив правителя у відступництві, Василя схопили і довго катували. Йому щодня відрізали шматок шкіри. Василь не відмовлявся від своєї віри, тому його тіло проштрикнули залізними прутами. Так він і помер.

Церковне свято 4 квітня — день пам'яті преподобного Ісаакія
Жив він у IV столітті, коли правителем був імператор Валент. Той був прихильником аріанського лжевчення, тому хотів схилити до своєї віри всіх, хто їй противився. Православні церкви тоді закрили, деякі з них перетворили на стайні. Почувши про це, преподобний Ісаакій прийшов до Константинополя, щоб підтримати вірян.



Коли цар вирішив воювати проти готів, то Ісаакій прийшов до нього і просив, щоб той відкрив церкву і помолився Богу перед боєм. Але Валент розсердився і наказав мучити святого. Але ангели його врятували. Валент помер у бою, а в Константинополі облаштували обитель святого Ісаакія. Помер він у глибокій старості.

Прикмети 4 квітня

Народні прикмети 4 квітня /
На деревах з'явилося багато павутини — буде поганий урожай.
Навколо сонця під час його сходу червоні кола — до хорошого урожаю.
Пливуть сині хмари — буде дощова, але тепла погода.
Що завтра не можна робити
Цього дня не дозволялося прати, а ще прибирати в будинку. Також не варто мести сміття, тому що з ним можна вимести і своє щастя. Не їжте м'яса, адже все ще триває Великий піст.

Що можна робити
В народі цей день називали Василя Теплого. Зазвичай він був теплим і сонячним, за що і отримав свою назву. Предки пекли круглі калачі, які нагадували Сонце, роздавали їх сусідам із побажаннями благополуччя.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар