Яке сьогодні, 2 квітня, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити

квітня 02 / 2023

Сьогодні, 2 квітня, Міжнародний день дитячої книги, в Україні — День геолога. Віряни вшановують пам'ять преподобних Іоанна, Сергія, Патрикія та інших. До Нового року залишилось 273 дні.
2 квітня 2023 року — неділя. 403-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 2 квітня, церковне свято
2 квітня в церковному календарі – день пам’яті преподобних Іоанна, Сергія, Патрикія та інших. Монастир святого Харитона в VIII столітті прийшов в занепад через часті набіги сарацинців. Однак монахи все ще в ньому жили. Наприкінці Великого посту до храму знову увірвалися сарацинці, почали вимагати, щоб монахи віддали їм свої цінності. Але ті відповіли, що в них нічого немає. Сарацинці розлютилися і почали стріляти по святих людях з луків. Вбили 13 монахів, багатьох поранили. Але тут сарацинці побачили, що до монастиря йдуть люди, тому втекли. Допомогу пораненим почав надавати тоді отець Фома.

Сарацинці знову напали у Великий четвер. Вони почали винищувати тих монахів, які після першого нападу залишилися живими. Щоб ніхто не зміг врятуватися втечею, обитель оточили. Схопили молодого монаха Іоанна, довго його катували, перерізали сухожилля на руках та ногах. Преподобний Сергій спробував втекти. Сарацинці його схопили і обезголовили. Однак кілька ченців все ж змогли втекти і сховатися в печері. Разом з ними був преподобний Патрикій.

Щоб інших не схопили, Патрикій вирішив вийти сам і здатися. Відвели його сарацинці в Лаврську церкву. А потім його та інших, що були там, загнали до печери, закрили вхід до неї і підпалили багаття. Ченці задихнулися від їдкого диму. Тоді загинуло 18 монахів. Ті, що змогли втекти, у Велику п'ятницю повернулися до монастиря, забрали тіла вбитих товаришів і поховали.

Що не можна робити в цей день
Не пліткуйте і не лайтеся, бо будуть проблеми.
Великі покупки робити не варто.
Не дозволяється дивитися в очі чоловікам незаміжнім дівчатам, тому що вона інакше не вийде заміж скоро.
Народні прикмети і традиції на 2 квітня
Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

дивилися, який сьогодні день: якщо йде дощ, то осінь буде грибною;
кішка прикриває лапкою ніс, коли спить, чекайте на похолодання;
вночі зірок не видно — скоро прийде тепло;
холодна ніч, але теплий день на ясну і гарну погоду.

2 квітня наші предки намагалися вмитися з колодязя, скропити водою тварин і дітей, щоб всі були здоровими. Треба також кинути до середини монету, щоб залучити багатство. Селяни вже починали сіяти жито. А ще ткали лляні рушники. Вірили, що цей день чудово підходить для любовних справ чи весілля.

Погода на 2 квітня
Сьогодні, 2 квітня, в Києві хмарно, дрібний дощ протягом всього дня. У Львові похмуро, вранці розпочнеться дрібний дощ, який посилиться після полудня і через деякий час може навіть скінчитися. У Харкові хмарно до самого вечора, вранці дрібний дощ. В Одесі похмуро, весь день йтиме дрібний дощ, який найбільшої сили досягне вранці і послабшає в другій половині дня.

Температура повітря в Києві +9 вдень та +6 вночі. У Львові +8 вдень та +3 вночі. У Харкові +11 вдень та +5 вночі. В Одесі +10 вдень та +7 вночі.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар