Яке сьогодні, 30 березня, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити

березня 30 / 2023

Сьогодні, 30 березня, Всесвітній день біполярного розладу. Віряни вшановують пам'ять Олексія, чоловіка Божого. До Нового року залишилося 276 днів

30 березня 2023 — четвер. 400-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 30 березня, церковне свято
30 березня в церковному календарі – день пам’яті Олексія, чоловіка Божого. Жив він в Римі наприкінці IV-початку V століття. Походив зі знатної сім'ї, яка довгий час не могла зачати дитину. У віці 6 років Олексія віддали на навчання. Там він вивчав не лише риторику і граматику, але також Святе Письмо і Слово Боже. Це спонукало його відмовитися від усього світського. Олексій почав носити волосяницю і умертвляти своє тіло.
Коли Олексій став юнаком, то вирішили батьки його одружити. Заручили з дівчиною царського роду та вінчали в церкві святого Боніфатія. Однак сам Олексій від одруження не відчував радості. В першу шлюбну ніч вбрався в одяг жебрака і таємно покинув будинок.

Прожив Олексій біля Церкви Богородичної в Едесі 17 років. Жебракував і невпинно молився, за що люди почали його згодом дуже поважати. Але слави чоловік не хотів, тому пішов мандрувати. На кораблі прибув до Рима і залишився жити під стінами будинку батька свого у вигляді жебрака. Прожив так 17 років, а батько щодня його годував, думаючи, що допомагає бідній людині. І лише після смерті Олексія дізнався, що це був його син.

Що не можна робити цього дня
Батькам маленької дитини не дозволено позичати хліб, сіль і гроші, тому що можна віддати щасливу долю малюка.
Не можна прати і прибирати в будинку.
Заборонено вживати їжу тваринного походження, адже триває Великий піст.
Народні прикмети і традиції на 30 березня
Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

дивилися, який сьогодні день: тепла погода — на врожайний рік;
сніг тане активно — буде хороший сінокіс;
холодна погода — на затяжну весну;
високо летять гуси — буде снігопад.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар