9 грудня – зимове Юря: що це за свято

грудня 09 / 2022

9 грудня – зимове Юря: що це за свято
У церкві 9 грудня вшановується пам’ять святого великомученика Георгія Побідоносця, якого також називають Юрієм. Народився він приблизно в III столітті на території Каппадокії.

Святкування дня Георгія Побідоносця 9 грудня встановив київський князь Ярослав Мудрий в 11 столітті. Цю дату в православ’ї присвятили освяченню Георгіївського храму в 1051-1054 роках у Києві. Віряни моляться святому Георгію про захист сімейного вогнища і здоров’я домашніх тварин.

Із давніх-давен вважалося, що саме в цей день зима остаточно вступає в свої права і починаються справжні морози.


До слова, пам’ять самого святого Георгія Побідоносця православна церква вшановує 6 травня. Ще один важливий нюанс: чому у назвах фігурують два імені – Юрій та Георгій? Юрій – це наш аналог грецького імені Георгій, що у перекладі означає "хлібороб". 9 грудня також відзначають іменини усі чоловіки на ім’я Юрій, Георгій чи Єгор.

Церква шанує Святого Юрія як переможця зла, брехні, людської люті. Він часто зображується на іконах в образі вершника, який вражає списом змія, що символізує перемогу над дияволом. Тому, зокрема, цього святого називають Юрієм Переможцем чи Георгієм Побідоносцем. За цим образом стоїть легенда про те, як Георгій убив змія, який жив в озері, розташованому неподалік Ліванських гір.

У народі свято ще називають Зимовий Юрій або Юрій Холодний.







Категорія : Релігія


Залишити Коментар