Петрів піст-2021: коли починається і що не можна їсти

червня 27 / 2021

У 2021 році Петрів піст починається 28 червня, а завершується 12 липня. Петрів піст - один із чотирьох головних постів православного світу. Присвячений діяльності двох євангелістів і апостолів - Петру та Павлу, тому його ще називають Апостольський піст, або Петропавлівський піст. Цими днями церква згадує життя та смерть апостолів, їхнє постування перед євангельською проповіддю світом.



Коли заговини на Петрів піст
Заговини на Петрів піст припадають на неділю, 27 червня - День Всіх святих. День Всіх святих - святкова неділя, коли церква згадує всіх святих, які служили поширенню християнської віри. Згадують сукупно всіх і всі їхні добрі справи. Заговини - останній день перед початком посту, коли можна вживати м’ясо, яйця та молочні продукти.

Коли починається Петрів піст
Петрів піст завжди починається через тиждень після Дня Святого Духа. Дата залежить від Великодня, тому кожен рік вона змінна. Єдине, що залишається незмінним, це - початок у понеділок і завершення - 12 липня, на День апостолів Петра та Павла. У 2021 році Петрів піст починається 28 червня, завершується 12 липня.

Що не можна вживати у Петрів піст
Петрів піст не такий суворий, як Великий піст. Усі дні, крім середи та п’ятниці, у Петрів піст навіть дозволяється їсти рибу. До того ж, якщо на середу чи п’ятницю припадає храмове свято, що супроводжується всеношною, тоді вживати рибу теж дозволяється. Тим, хто постує, у цей період не можна їсти м’яса, молочних продуктів та яєць. Останній день Петрового посту - 12 липня (Свято Петра та Павла) вже не є пісним.

Як треба поводитися у Петрів піст
Православ’я не є релігією їжі. Це шлях до самовдосконалення, до уподібнення Господу Ісусу Христу. Їстівні обмеження - це тільки один з інструментів, який може і повинен використовувати християнин на своєму шляху. Піст - це завжди самодисципліна, боротьба із власними недоліками, шкідливими звичками, які вважаються слабкістю. Суть посту - перемога над собою, над власною слабкістю. Тому найкращий варіант - взяти благословення на піст від вашого духовного наставника, який знає вас, ваше життя та здоров’я.

Чого не можна робити у Петрів піст
У дні посту треба уникати сутичок, брудних слів та думок, творити добро і молитися (як ввечері і вранці, так і протягом для). За можливості сповідатися та причащатися якомога більше. Головне у цьому - навчитися не засуджувати інших. Важливе не те, що входить в нас, а те, що виходить з нас. Тому потрібно слідкувати за власною мовою, не уникати праці над собою. Від посту до посту людина вчиться розуміти себе, отримує навички постійної внутрішньої роботи та самовдосконалення. Тільки так можна стати справжнім християнином.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар