Федір Шандор, «професор з окопу», «ось-ось» стане послом України в Угорщині

січня 30 / 2024

«Федір Шандор, професор Ужгородського національного університету, який став відомим як «професор з окопу» після того, як пішов добровольцем на війну в Україні, найближчим часом буде призначений послом України в Угорщині» – про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час зустрічі з пресою в Ужгороді.

«Затримка цього питання виникла з двох причин. Перша причина – йому треба було звільнитись зі Збройних Сил України. Це велика проблема, але начебто якась юридична модель була знайдена. Друге – відновлена процедура спец перевірок для кандидатів на послів та для вже призначених послів. Він пройшов, наскільки мені відомо, цю перевірку, чи вже на фінальній стадії проходження», – сказав Кулеба.

Міністр закордонних справ також зазначив, що призначення Шандора буде «ось-ось».

Посада посла України в Угорщині залишалася вакантною з липня 2022 року на тлі складних відносин між державами. У липні 2022 року Володимир Зеленський звільнив із цієї посади Людмилу Непоп.

Федір Шандор народився в 1970 році в Ужгороді. Він є професором кафедри міжнародних відносин та суспільних наук Ужгородського національного університету. У 2022 році пішов добровольцем на війну в Україні, де служив у складі 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр».

На війні Шандор став відомим тим, що читав лекції студентам з окопів. Його історія стала символом мужності та відданості українських військових.

Призначення Шандора послом України в Угорщині може бути розцінено як спробу Києва зміцнити відносини з Будапештом. В останні місяці між Україною та Угорщиною спостерігається певне потепління, зокрема, в питаннях гуманітарної допомоги та постачання енергоресурсів.

Повідомляє - https://transcarpathia.news/
Категорія : Політика


Залишити Коментар