Закарпатські угорці не задоволені змінами до Закону про національні меншини

вересня 27 / 2023

Закон про меншини, внесений українським парламентом останніми днями, досі не забезпечує конституційних прав національних меншин України та не відновлює попередні права меншин, йдеться у заяві голови угорської культурної асоціації (KMKSZ) Василя Брензовича.
«З жалем констатує, що при внесенні змін до закону про меншини і цього разу не були враховані пропозиції щодо конструктивних змін угорських організацій» - заявив він.

Прийнятий у другому читанні закон викреслив один із важливих критеріїв визначення національних меншин, а саме те, що її представники традиційно проживають на території України, і таким чином поняття національної меншини стало пустим. "Це призводить до виключення будь-яких колективних прав, пов'язаних з меншинами, а той факт, що деякі положення закону є дискримінаційними або просто декларативними, може дати місце довільному тлумаченню».", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, що закарпатські угорці більше претензій ставлять до Закону про освіту, який кардинально змінив умови навчання національних меншин.


Категорія : Політика


Залишити Коментар