Освітяни нового Мукачівського району могли залишити без виплат по заробітній платі до жовтня 2021 року

січня 28 / 2021

Так, 21 січня 2021 року із 42 депутатів Мукачівської районної ради в залі зареєстровані лише 20, решта вирішили просто бути присутніми, але без реєстрації на засіданні з метою блокування будь-яких рішень районної ради. Це обранці від партії Андрія Балоги, Опозиційної платформи та олігархічного проєкту Коломойського “За майбутнє”.

Одне з найнагальніших питань на порядку денному є передання майна у власність новоутворених та обраних територіальних громад.

Однак, позаяк представники партії “Команда Андрія Балоги”, “ОПЗЖ” та “За майбутнє” відмовляються виконувати свої депутатські обов’язки, такі рішення прийняти було неможливо через відсутність необхідної кількості голосів, яка має становити просту більшість від числа новообраного депутатського корпусу районної ради.

Не реєструвались на минулому засіданні депутати від партії “Команда Андрія Балоги”, “ОПЗЖ” та “За життя”.

Це: Марія Бігун, Віталія Бігунець, Анжела Візанті, Михайло Васильович Гарапко, Юрій Годя, Аттіла Гануляк, Віктор Дерев’яник, Ерік Дрогобецький, Василь Ілов, Євген Качур, Оксана Комар, Євгенія Кондря, Михайо Лабош, Тарас Матушак, Світлана Муха, Ольга Паламарчук, Іван Паук, Микола Паук, Анатолій Сушанін, Василь Фітас, Наталія Шпонтак, Ігор Щербей.

Каменем спотикання стало обрання головуючого на засіданні районної ради. У цьому питанні Команда Балоги наполягала виключно на їх представнику, хоча їх коаліція в раді складає тільки половину голосів без необхідної більшості.

Через такі політичні амбіціїзаблоковані важливі питання з передання майна районної у власність новоутворених та обраних територіальних громад. Це у свою чергу блокує можливість нарахування зарплат освітянам, позаяк навчальні заклади не передані до ОТГ, то керівництво громади немає юридичної можливості нараховувати їм будь які кошти.

Недосягнення консенсусу у роботі раді тягнула за собою перевобири, які можливі тільки у жовтні 2021 року. До цього часу б усі освітяни залишалися б без зарплат через політичні амбіції коаліції Балоги.

Ситуація змінилася тільки сьогодні, 28 січня, коли на засіданні Мукачівської районної ради представник партії “Слуга народу” поступився головуванням на засіданні, щоб розблокувати прийняття вкрай важливих рішень для нового району.

Роман Тарабій:

Я, як Керівник фракції ПП “Слуга Народу”, передав право головувати на засіданні представнику ПП Команда Андрія Балоги в обмін на те, аби депутати від цієї політичної сили прийняли участь в голосуваннях.

Після цього депутати від КАБу, ОПЗЖ і ПП “За майбутнє” погодилися розглядати питання порядку денного.
Сесія нарешті розпочала свою роботу.”



До ситуації довкола вирішення проблемної ситуації долучився і керівник Закарпатської ОДА Анатолій Полосков.

Анатолій Полосков, голова Закарпатської ОДА:

“Після тривалих перемовин, які відбувалися в декілька етапів і до яких я також був вимушений долучитися, Мукачівська районна рада прийняла консолідоване рішення щодо передачі майна, об’єктів та установ до територіальних громад району.
Це вкрай важливо, таким чином розблоковано процеси реєстрації установ освіти в ЄДЕБО (єдина державна електронна база з питань освіти), що в свою чергу дозволить нашим випускникам подавати заяви на участь в ЗНО-2021. Крім того, надано офіційний старт механізму щодо подальшої діяльності об’єктів соцзахисту, культури, спорту і т.і.

Хочу подякувати всім політичним силам і керівникам всіх фракцій, які знайшли волю до компромісів, відкинули пусті амбіції, проявили повагу до людей, і проголосували за ці рішення.

Вказані питання є поза політикою, оскільки вони – про базові конституційні права громадян на освіту, працю, оплату праці, і ці права депутати мають боронити в межах своєї компетенції, а не порушувати їх.

Відповідні підрозділи ОДА заздалегідь готувалися до позитивного рішення Мукачівської райради і продовжують роботи по підготовці закладів освіти в новосформованому районі до ЗНО та відповідних реєстраційних процедур.

Сподіваємося, що Мукачівська районна рада зможе і надалі виконувати свої функції виходячи виключно з інтересів громад і людей. Зі свого боку повторюю: Закарпатська обласна державна адміністрація завжди готова до співпраці та конструктивної взаємодії”

Ну а жителі Мукачівщини, Свалявщини, Воловеччини, освітяни новоутвореного Мукачівського району, працівники соціальної сфери мають наглядний приклад того, як обіцянки політиків розходяться з їх реальними діями. Коли три партії були готові залишити усіх без зарплат до можливих перевиборів, які не можна призначити раніше жовтня 2021 року.
Категорія : Політика


Залишити Коментар