Закарпаття має шанс отримати від Угорщини значні інвестиції на прикордонні проекти

січня 28 / 2021
Глава дипломатичного відомства Угорщини Петер Сійярто здійснив візит-примирення до Києва

Останнім часом відносини між Україною та Угорщиною вкрай напружилися.

Україна почала незрозумілий тиск на представників угорської нацменшини на Закарпатті. Силовики здійснили ряд обшуків у офісах культурних та освітніх установ закарпатських угорців, а керівник Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Василь Брензович змушений був втекти від переслідування до Угорщини, де і перебуває наразі в політичному екзилі.

Читайте: Б ільшість лідерів політичних сил Закарпаття вказували на те, що дії силовиків є нічим іншим як тиском на лідерів партії угорців КМКС,

Ну і найбільше обурення в Угорщини було після того, коли закарпатські прикордонники не пустили в Закарпаття уповноваженого міністра Угорщини Іштвана Грежу.

Угорщина натякнула українській владі, що блокуватиме всі наміри України інтегруватися в євро-атлантичні структури.

В Україні розуміли, що десь перегнули палку і глава дипломатичного відомства України Дмитро Кулеба запросив свого угорського колегу до Києва, щоб утрясти всі непорозуміння і далі рухатися лише в руслі добросусідства та взаєморозуміння.

Зближення України та Угорщини не входить у плани Кремля, тому перед самим візитом російські пропагандисти розіслали до консульств Угорщини листи-погрози ніби-то від українських націоналістів.

Те, що це були не українські націоналісти говорить навіть той факт, що в "посланні" у слові Україна було роблено дві помилки. "Ми патріоті Украині, - йшлося в листі, який могли написати лише росіяни.

Цими погрозами вже займається поліція.

А от візит Сійярто до України був таки ефективним.

Петер Сійярто сказав, що Угорщина не відмовляється від реалізації інвестиційних проектів на Закарпатті.

Адже саме через не зовсім теплі стосунки між нашими країнами було призупинено проекти, які були заплановані ще в 2016 році і обговорювалися між тодішнім главою уряду України Володимиром Гройсманом та главою уряду Угорщини Віктором Орбаном.

Більше того, через те, що Україна відмовилася від співучасті в реалізації проектів, Угорщина навіть демонтувала обладнання на так і не відкритому ПП Велика Паладь - Нодгодош.

І ось зараз Сійярто підтвердив, що Угорщина надасть обіцяні кошти і на реконструкцію дороги, і на новий прикордонний перехід, і на ремонт мосту на ПП "Тиса". Все залежить від України, наскільки оперативно вона готова підготувати ґрунт для отримання цих інвестицій.

На зустрічі були присутні і голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков і його заступник Іштван Петрушка. Сійярто зазначив, що призначення Петрушки заступником голови ОДА є хорошим знаком.

"Це рішення безперечно зробить двосторонню співпрацю більш ефективною та позитивно впливатиме на суспільно - політичну ситуацію в регіоні", - сказав Петер Сійярто.

Нагадаємо, що Іштван Петрушка тривалий час очолював Берегівську РДА і нещодавно був призначений на посаду заступника голови ОДА.

Звичайно, що на зустрічі Кулеби та Сійярто обговорювалися і питання забезпечення прав представників угорської нацменшини, тому можна сподіватися, що нещодавні акції силовиків проти угорців Закарпаття були лише непорозумінням і більше не повторяться.

Тепер дуже важливо, щоб Україна знову не зробила крок назад у цих стосунках. Нам потрібні угорські кошти, які можуть значно покращити інфраструктуру Закарпаття.

Василь Поляк для Prozak.info
Категорія : Політика


Залишити Коментар