Як Зеленський та Єрмак хочуть втілити "Олімпійську надію" Януковича на Закарпатті

січня 29 / 2021
Інколи історія циклічна. Президент Володимир Зеленський, як і колись Віктор Янукович, заговорив про бажання провести в Україні зимові Олімпійські ігри. Реалістичність ідеї, співвідношення користі для країни і масштабу бюджетних витрат іще підлягатимуть майбутній оцінці в суспільстві. Але вже зараз під приводом олімпійської перспективи очільник Офісу президента Андрій Єрмак веде перемови з австрійським інвестором, який хоче у партнерстві з державою збудувати великий гірськолижний курорт у Карпатах.



Що це за інвестор? Звати його Гернот Ляйтнер. Але він тісно пов’язаний із українськими політиками. Видання «Наші гроші» зауважує, ключовий актив під курорт, оформлений на Ляйнера в Україні, – це гектари землі на полонині Боржава в Закарпатті.

Частина цих земель придбана за гроші, виведені з бюджету – за часів Януковича, через Держінвестпроєкт, який очолював Владислав Каськів. Це встановили детективи НАБУ і домоглись арешту цих земель, щоб у перспективі повернути їх державі. Підозрювані у справі щодо розкрадання коштів Держінвестпроєкту – брати Каськіва, один із них у розшуку. А сам Владислав Каськів, наразі обвинувачений в іншій справі, обрався депутатом облради на Закарпатті. Щоб ближче до Боржави. Звинувачення у порушенні закону він заперечує.

Та розслідування «Схем», проведене в співпраці зі словацькими розслідувачами, підтверджує не лише бізнес-інтереси Каськіва в олімпійському проєкті. Журналісти документально встановили, що до скупки карпатських земель із рахунків компаній, через які, за даними слідства, виводились бюджетні кошти, причетна родина впливових українських політиків – Юлії й Сергія Льовочкіних. Чи знають на Банковій, що за австрійським інвестором, схоже, стоять фінансові інтереси українських політиків із ОПЗЖ?

Далі – розслідування програми «Схеми».
Категорія : Політика


Залишити Коментар