Гроші ціною життя.Чехія змінила систему реєстрації на візи,- тепер "лотерейка" за 40 євро

жовтня 05 / 2020

Донедавна в Генеральному консульстві Чеської Республіки (м. Львів) функціонувала безкоштовна система реєстрації для подання заяв на візи: за допомогою електронної пошти пізніше за допомогою телефона.Проте 30го вересня Чехія вирішила змінити систему реєстрації на «систему реєстрації у формі жеребкування», простими словами ні на що інше як «лотерейку».

https://www.mzv.cz/lvov/uk/x2004_02_03/x2016_05_18/zruseni_registrace_pres_visa_lviv_mzv_cz_1.html

Суть цієї «лотерейки» така: людина повинна особисто прибути до консульства, відстояти в живій черзі не 1ну годину, придбати контрольний талон з унікальним номером за 1000 корун, який забезпечує їй тільки участь у жеребкуванні, адже виграшних талонів значно менше ніж охочих. Якщо людина (потенційний заробітчанин або сім’я людини що перебуває в ЧР) не виграє в жеребкуванні, то гроші йому не повертають, він має змогу взяти участь у наступній лотереї. А отже, ще раз приїхати, витратити кошти на дорогу, житло, харчування, знову придбати контрольний талон за 1000 корун, знову збагатити казну Чешської Республіки. Якщо він виграє в жеребкуванні тоді він зможе подати документи на візу, і не факт що йому її відкриють.

Виграшних талонів в даній «лото забаві» є на 812 заявників з метою спільного проживання родини та 116 заявників на візи з метою сезонного працевлаштування, проте зрозуміло що сезонних працівників в рази більше. Всі вони заплатять 1000 корун і просто потратять кошти в нікуди. Навіть ті хто виграють не факт що отримають візу тривалістю більше місяця оскільки якщо виграшний талон буде на січень і розгляд заяви 1,5-2 місяці то замість візи тривалістю 6 місяців людина отримає візу тривалістю 1 місяць.

Генеральне консульство проводило вже такі афери в формі «жеребкування» і в минулому, і все виявилось аферою. Для прикладу з 14.01.2020 до 19.02.2020 до консульства ЧР у Львові прибуло 647 заявників, кожен з яких сплатив адміністративний збір у розмірі 40 євро (загалом майже 26 000 євро або ж 1 мільйон гривень) в дійсності опублікували 180 переможців в себе на сайті.Проте ті 180 щасливчиків які перемоги в «лотерейці» дотепер не подали документи на робочу карту зважаючи на те, що в Чехії був введений надзвичайний стан. Надзвичайний стан закінчився, а документи подати не можна,але вже який сенс подавати ті документи людям, якщо термін дії документів вийшов та й чи чекатиме хтось цих заробітчан на роботі більше року.

https://transkarpatia.net/transcarpathia/social/124095-yak-generalne-konsulstvo-cheskoyi-respublki-u-lvov-rozvodit-na-grosh-ukrayinskih-zarobtchan.html
Можливо буде таке і з цими людьми які зараз пробують отримати дату подачі? Невже не можна ставитись до українців як до людей, зробити нормальну систему реєстрації яка не буде наражати людей на смертельну небезпеку, яка буде безкоштовною та безпечною або ж хоча б вернути стару систему (електронна пошта чи телефон)?

Львів з 5 жовтня входить в помаранчеву зону карантину, в Чешській республіці з 5 жовтня оголошений надзвичайний стан. Проте Генеральне консульство ЧР у Львові вирішило, що коронавірусної інфекції не існує, що можна зібрати під консульством більше 100 людей, основне щоб вони принесли гроші. Зрозуміло що це все відбувається і відбуватиметься без дотримання жодних карантинних мір, коли кожна країна світу вводить певні обмеження для безпеки своїх громадян.Наша влада просто готується до місцевих виборів і не помічає того, що відбувається на території м.Львова. Нажаль всі тільки обіцяють та розказують про свої амбіції за голоси виборці а як знущаються над меншим братом ніхто не помічає.

https://transkarpatia.net/world/133753-z-5-veresnia-v-chehii-vvoditsia-nadzvichayniy-stan.html

Якщо повірити у «прозорість» даної системи, хоч і тут виникають питання, думки крутяться довкола заробітків консульства на пошуках кращого життя наших громадян. Завдяки 928 заробітчанам а також їх родинам, консульство планує збагатитись на 928 000 чеських корун (34 336 євро), тобто в рік це біля 140 000 євро, адже жеребкування організовують раз у три місяці. Це гроші, сплачені українцями за можливість працювати,та перебувати в ЧР з своїми близькими, і водночас усе офіційно, адже прописано на сайті Генерального консульства ЧР у Львові. Щоправда, є нюанси без відповідей. Наприклад, чому люди повинні прибувати особисто, чому сплачувати адміністративний збір повинні лише готівкою. Так, у всіх країнах, де є консульські представництва ЧР, працює запис в електронному форматі. Виняток становить тільки Україна а саме м.Львів.Такі часті зміни відбуваються виключно в Львові і виключно під керівництво генерального консула П.Пешека (запис у консульство в м.Києві по електронній пошті на всі категорії віз). А з огляду на те, що українці є найбільш численною етнічною меншиною в ЧР, то гірко та образливо. Як образливо і те, що люди вимушені стояти в черзі щоб купити виграшний талон і наражати себе на небезпеку зараження коронавірусною інфекцією.

Категорія : Політика


Залишити Коментар