Новини по нашому 763 Переглядів 0 Рейтинг

Пам’ятку археології «Стоянка печерна» взято під особливу охорону

травня 14 / 2024
На території Карпатського біосферного заповідника в с. Велика Уголька Тячівського району Закарпаття розташована пам’ятка археології національного значення – «Стоянка печерна» (1,5 млн. – 10 тис. років до н.е.), яка занесена до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.
⛏У 1972 році Закарпатською палеолітичною експедицією Інституту археології АН УРСР тут проводились археологічні дослідження, які виявили давні людські поселення. Стоянка розташована на схилі гори, культурні шари залягають у щебенистому суглинку.
Дослідженнями також було виявлено:
🔸 рештки вогнища,
🔸 вохру,
🔸 кілька десятків кам'яних знарядь праці і відщепів,
🔸 один кістяний наконечник списа.
Стоянка розміщена у печері «Молочний камінь»,🪨 яка перебуває на обліку як геологічна пам'ятка природи місцевого значення і на виконання постанови Ради Міністрів Української РСР від 12.11.1968 №568 «Про організацію нових природних заповідників Української РСР» увійшла до складу Карпатського біосферного заповідника.
📜 Відповідно до паспорту пам’ятки історії та культури, ця пам'ятка є першою на Закарпатті печерною стоянкою людей кам'яного віку. Вона є важливою для вивчення господарства населення краю в палеолітичну добу та перебуває у використанні Карпатського заповідника.
Враховуючи зазначене, на умовах і в порядку, визначеними постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2001 № 1768 Карпатський біосферний заповідник уклав охоронний договір❗№22 від 29.04.2024 р. з органом охорони – Департаментом культури Закарпатської ОДА та погодив його з центральним органом охорони – Міністерством культури та інформаційної політики України.
Відповідно до охоронного договору заповідник зобов’язався взяти Пам’ятку під особливу охорону та використовувати її територію виключно як експозиційне та туристичне місце.
🏕Печера Молочний Камінь легкодоступна. До неї прокладено туристичний маршрут буковими пралісами від контрольно-перепускного пункту Угольського лісництва (5 км від с. Велика Уголька).
Уточняйте інформацію щодо відвідання печери за телефоном 0983345225 (Михайло Химинець).
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар