Новини по нашому 1 189 Переглядів 0 Рейтинг

На Рахівщині клопи - “москалики” масово атакують рослинність

червня 30 / 2023
На Рахівщині клопи - “москалики” масово атакують рослинність

На Рахівщині місцеві почали помічати що рослинність кругом почала пропадати. Придивившися то жахнулися, на стовбурах дерев, на дерев'яних будівлях, парканів побачили скупчення клопів, що мають забарвлення чорного і червоного кольору.

Такого ще раніше ми не бачили - розповідає пані Світлана. Ніяк не можемо справитися з нашестям слимаків, які зжирають все навкруги у городах, а тепер ще й ця гидота. Почали шукати в інтернеті що то може бути й знайшли - це клоп солдатик з сімейства наземних "красноклопов". Часто його ще називають безкрилим "красноклопом" або козачком. Це невеликі жучки, приблизно півтора сантиметрові жуки, яскраво-малиново-червоного забарвлення з чорними цятками. Солдатиками їх називають саме через забарвлення, а також їхню здатність зліплюватися один з одним та збиратися в чималі купки, свого роду роти.

Трохи дослідивши виявилося що цей клоп абсолютно нешкідливий для людини й тварин. Але чого не скажеш про рослини якими вони харчуються, внаслідок чого ті гинуть, не приносячи плодів. Цей маленький жучок, завдяки своїй будові рота, здатний протикати шкіру фруктів і висмоктувати його сік, внаслідок чого той псується і стає непридатним, не те, що для зберігання, але і для їжі.

Якщо ви помітили такі живності у себе на городі у саду або подвір'ї, необхідно відразу вжити заходів щодо усунення, поки не встиг розплодитись і завдати ще більшої шкоди культурним рослинам клоп-солдатик.

Як позбутися від нього - питання нескладний, адже виявити комахи просто не можливо. Помітити його присутність можна за такими ознаками:

Швидко сохнуть і обпадають бутони й квіти;
на листках капусти з'являються жовті цяточки; зонтичні рослини, такі як кріп та інші, сохнуть без видимої причини;
бадилля і молоді пагони буряків сохнуть і скручуються трубочкою.

Виявивши клопа солдатика на своєму городі необхідно почати боротьбу з ним негайно, поки він не розплодився і не знищив весь урожай.

До речі ці жучки не переносять пахучі рослини (полин, клопогон смердючий і інші), їх запах відлякує.

Боротьба з ним буде більш ефективна із засобом «Банкол» це нам порадили у ветеренарній аптеці у місті Рахів. Це такий порошок для обробки рослин від клопів солдатиків, який абсолютно нешкідливий для живих істот.

Дехто розповідає що визбирує їх руками, але це досить кропітка праця, що не дає 100% гарантії.




Жук клоп солдатик безпечна для людей істота, яка навіть може порадувати на початку весни своїм яскравим виглядом, особливо маленьких дітей. Тож якщо ви виявите, що у вас мешкає клоп солдатик у будинку, не варто лякатися, він потрапив до вас в житлове приміщення випадково. Комасі потрібні рослини для життя, тому просто винесіть його на вулицю.

Цікаве дослідження: Назву «москаль», «солдатик» клопи отримали через те, що надкрила з червоним малюнком схожі на яскраві червоні каптани московських стрільців. Цю назву зафіксував Іван Верхратський (1864), від нього її у свій чотиритомний словник узяв Борис Грінченко (1908).
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар