Новини по нашому 935 Переглядів 2 Рейтинг

На Закарпатті виготовляють інноваційні портативні зарядні станції

квітня 01 / 2023

Портативні зарядні станції – маст-хев для ЗСУ. Адже під постійними боями, в окопах, лісах, полях немає змоги знайти розетку з електроживленням. А потужної портативної зарядної станції вистачить на кілька днів. Одна така станція може живити Starlink до 20 годин, квадрокоптер чи рацію. Хто б міг подумати, що виготовляють такі сучасні пристрої, які можуть дати фору розрекламованим “екофлов”, в Ужгороді.


Займається цим ТОВ “Перегіум”. Хлопці з різних куточків України об’єдналися вже навколо створеної ідеї для допомоги Збройним Силам України.

– Все починалося з допомоги для ЗСУ. Ми виготовили кілька павербанків, які би стали в нагоді військовим. Надіславши їм, отримали позитивні відгуки. Коли була зібрана наша команда, куди увійшли хлопці-переселенці з окупованих територій України, то почали серійне виробництво, – розповідає Владислав, організатор виробництва. – Наразі ми виготовляємо два види зарядних станцій – 6 та 1,5 кВт. Починали ми з 1,5 кВт, яку створили для потреб військових. 6 кВт ми вже сконструювали, коли почали вимикати світло. Оскільки хотіли ще забезпечити потреби цивільного населення. Щоправда про нас мало хто знав, тож люди купували різні імпортні зарядні станції, які втричі дорожчі, ніж наша. При однакових показниках.


Наразі колектив складається з десятка працівників. Кожен з них відповідає чітко за свої обов’язки. Більша частина працівників – без відповідної освіти. Перш за все бралося до уваги бажання працювати та допомагати Збройним Силам України. Вчилися хлопці досить швидко. Тож виготовити маленьку зарядну станцію один працівник може за два дні, велику – за 4-5. Основне виробництво – портативні зарядні станції різної потужності.

– Якщо під’єднати кілька наших зарядних станцій, то це буде мінімум 24 Вт. Тож від них можна завести великі вантажні автомобілі, танки, літаки. І це при відсутності взагалі акумуляторів у цій техніці. Також зараз працюємо над тим, щоб виготовити для військових зарядну станцію, яка би мала мобільну розкладну сонячну панель, – розповідає Юрій, головний інженер виробництва. – На сьогодні ми вже виготовили близько 60-ти маленьких станцій та великих близько 10-ти.


На передову хлопці відправили більшу половину цих станцій. Перші прототипи відправляли безкоштовно. Але коли команда збільшилася і постало питання про заробітну плату, а також інші витрати на комплектуючі тощо, то довелося оцінювати свою роботу.

– Фірма на сьогодні не має жодного прибутку. Коли все починалося, то ми і не ставили собі це за мету, – розповідає Владислав. – Але зараз плануємо розширювати наше виробництво, переїхати в новий цех і залучити під наші потреби виробничу діяльність Закарпатської області. Мова про склади, які мають електронавантажувачі. Ми хочемо зайнятися заміною старих свинцево-кислотних акумуляторів на наші літіонні. Наразі ми вже розробили два варіанти тягових акумуляторів на 24В і на 48 вольт, які успішно пройшли тестування та експлуатуються на одному з виробничих підприємств м. Берегово. Також завершуємо створення прототипної моделі акумулятора для електронавантажувача, який має повністю герметичний корпус та може бути використаний в більш жорстких умовах експлуатації. Також йде зараз процес сертифікації наших продуктів. Ми вже подали відповідні документи. Також хочемо вийти і на європейський ринок. Варто зазначити, що західні партнери передають нам розроблені технології для виробництва систем зберігання енергії на 1,2 МгВ. Перші взірці мегаватних станцій, які розроблені для квартир, будинків і бізнесу зі споживанням енергії від 6 до 20 кВт ми будемо виготовляти серійно з кінця травня цього року.


Що стосується портативних зарядних станцій, то це безшумне та екологічно чисте джерело енергії порівняно з електрогенераторами. Переваги останніх – їх не треба заряджати і їхні потужності вистачить для освітлення квартири та роботи більшості приладів.

Заряджається станція від мережі 220В, автомобіля та генератора.


При цьому варто зазначити, що час повної зарядки півторакіловатної станції не перевищує 2,5 години!

Цільове призначення зарядних станцій різне: польові умови, будівництво, побут, рибалка, полювання, малий бізнес тощо. Наразі найбільшим попитом користуються маленькі зарядні станції. Основними покупцями товарів компанії наразі є цивільне населення. Була співпраця у виробництва і з волонтерськими організаціями.


Хлопці мріють, щоб їхня ініціатива пересла у компанію, яка би забезпечувала потреби військових та населення. Адже це сплата податків, що означає прямий внесок у Перемогу.

Христина БІКЛЯН
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар