Новини по нашому 887 Переглядів 0 Рейтинг

У Рахові починається шалене цвітіння крокусів

березня 13 / 2023

Крокус, шафран – один із наймиліших та витончених весняних первоцвітів. Багаторічна бульбоцибулинна рослина з родини Півникових.

Назва «крокус» походить від грецького слова kroke – «нитка», а «шафран» – від арабського «зеферан» – жовтий, від ниткоподібний жовто-оранжевих приймочок цієї квітки.

У світі нараховується близько 80 видів крокусів, поширених у субтропічних та тропічних зонах. На Україні зростає 7 видів і всі вони включені до Червоної книги України.

Зокрема це:

шафран Гейфелів та шафран банатський, які ростуть у Карпатах;

шафран сітчастий, який характерний для Правобережного і Лівобережного Лісостепу та Степу;

шафран кримський;

шафран вузьколистий;

шафран гарний;

шафран Палласів, які зустрічаються в Криму.

Такі шафрани, як банатський, гарний і Палласів цвітуть восени, коли спостерігається гострий дефіцит квітів.

Підземний орган крокусів – кулевидна, сплюснута бульбоцибулина, вкрита оболонками. Біля основи або на верхівці бульбоцибулини знаходяться одна або декілька бруньок, з яких розвиваються листя та квіти. Кожен рік відбувається заміна бульбоцибулини: стара відмирає, а на її місці утворюється 2-6 нових. Листя крокусу лінійно-ланцетні, часто з білою смужкою посередині, з’являються під час або після цвітіння. Стебло відсутнє – квіти і листочки виростають прямо з бульбоцибулини. Квітка зазвичай одна, або декілька, від 2-х до 10 см в діаметрі.

Розпускаються крокуси лише в сонячну погоду. Забарвлення квітів може бути найрізноманітнішим – білі, жовті, оранжеві, бузкові, голубі, пурпурові, але найчастіше світло-фіолетові.

Чим особливі ці квіти

В садах Європи почали вирощувати крокуси з середини XVI сторіччя. В наш час десятки видів і сортів цих дивовижних квітів широко використовують в декоративному садівництві.

Особливе місце серед крокусів займає шафран посівний, відомий в культурі понад 4 тисячі років. На Сході з давніх-давен з його яскраво-червоних приймочок отримували найдорожчі прянощі, фарбували одяг для царів та їх оточення. Рильця квіток досі збирають вручну. Їх засушують і перемелюють у порошок, а потім додають до страв.

Шафран використовують:

у виробництві парфумерії;

у медицині – приймочки крокусу мають лікарські властивості;

у текстильній промисловості для фарбування тканин. Це натуральний барвник, який надає стравам красивого жовтого кольору.

У березні масове цвітіння рідкісного шафрану Гейфеля можна побачити на території Долини нарцисів (м. Хуст). Також, на колекційній ділянці центральної садиби Карпатського біосферного заповідника (м. Рахів), де крім цього виду, масово квітнуть різні сорти шафрану золотистого, весняного, Зібера, Томазіні.

Поспішайте до КБЗ, щоб побачити це весняне диво!
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар