Новини по нашому 1 079 Переглядів 0 Рейтинг

Аномальне явище: на Рахівщині шафрани квітнуть

жовтня 25 / 2021

Шафран – рослина добре відома всім, навіть тим, хто зовсім не цікавиться ботанікою чи квітникарством. Відомим цей рід рослин родини півникових переважно роблять ранньовесняні шафрани. Однак, зустрічаються і такі, що квітнуть восени.🍂 Це шафран банатський. Ця рослина:
✅занесена до Червоної книги України зі статусом «вразливий»;
✅на території Карпатського біосферного заповідника зустрічається у Долині нарцисів та Юлівських горах;
✅декоративний вид, використовується у квітникарстві та садівництві.
У жовтні масове цвітіння шафрану банатського можна побачити на колекційній ділянці дендропарку центральної садиби заповідника. Рослина інтродукована з природних місцезростань урочища Долини нарцисів ще у 80 р. минулого століття. Добре прижився і на сьогоднішній день нараховує близько 50 екземплярів.
Поширення та місцезростання:
🔹ареал охоплює Східні (Україна) та Південні (Румунія) Карпати;
🔹походить із Середземномор'я і в нашій країні росте тільки на Закарпатті: трапляється у межах Вулканічного хребта (південні схили у Виноградівському районі та Хуст-Солотвинської западини (передгір’я між містом Хустом і смт. Буштино, Тячівського району Закарпатської області);
🔹поселяється у дубових та дубово-грабових лісах, серед чагарників;
🔹цвіте у вересні-жовтні; навесні утворює коробочки, в яких дозріває до 30 насінин; плодоносить у червні; розмножується насінням та вегетативними способами;
🔹насіння розповсюджується шляхом саморозкидання та за допомогою мурах.
Шафран банатський хоча і менше терпить від антропогенних чинників, оскільки поблизу його місцезростань великих населених пунктів немає, але належить до вимираючих і потребує цілковитої охорони.
Ботаніки Карпатського біосферного заповідника вивчають можливості розмноження цього виду, зокрема для відновлення його ареалів у природі.
Не збирайте у букети ці квіти, охороняйте рідкісну флору разом з нами!
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар