Новини по нашому 4 070 Переглядів 0 Рейтинг

Закарпатка через часте вимкнення електропостачання навчилась пекти хліб в сковороді

листопада 29 / 2022


На Рахівщині є багато будинків, які знаходяться далеко від центру села в горах. І щодня, безпосередньо в село, люди не спускаються, лише по потребі. І це переважно за продуктами харчування, мукою, та кормом для тварин. Тож хліб звісно також не купують, а печуть вдома самостійно. Та в давнину у кожній такій хатинці була піч з “блодером”, для випікання тіста та приготування різних страв, але нажаль вони займали велике місце в будиночках, майже половину від загальної площі, був в ній і плюси на них знаходилися і лежанки, де можна було погрітися, навіть діти спали.


Та з часом люди почали розбирати величезні печі, які займали багато місця, звільняючи простір для проживання, майстрували маленькі, або взагалі купували вже готові пічки (шпори) на дві камфорки а для випікання стали використовувати електричні духовки.

Та нажаль, прийшов тепер такий час, що люди шкодують що колись позбавилися хоч і габаритних, але дуже потрібних речей, і ніхто навіть не придумав би що у XXI столітті через війну, людям доведеться сидіди без світла.

Але гірські жителі не опускають рук. Пані Ганна якій вже 68 років, розповідає що нас не так легко зламати:

Трохи важко, бо через відсутність електропостачання не можу спекти хліба, а в село мені з моїми хворими ногами йти важко. Тож знайшла чудовий спосіб спекти хліб за допомогою сковороди і шпора.

Домашній хліб можна приготувати просто і всього з трьох базових інгредієнтів: вода, борошно і дріжджі. Трохи часу на вистоювання і на випічку і свіжий теплий хліб зі скоринкою можна подавати до столу.

Потрібна глибока сковорода:

Вода гаряча – 300 мл
Борошно – 400 г
Дріжджі живі – 17 г (6 г сухих дріжджів)
Сіль – 1 ч. л.
Цукор – 0,5 ч. л.
олія або смалець
У гарячу воду додайте 4 ст. л. борошна із загальної кількості і цукор. Розмішайте до однорідності.

Дайте масі охолонути до теплого стану, так як дріжджі не люблять гаряче. Додайте дріжджі, перемішайте і залиште на 5 хвилин.

Додайте решту борошна і перемішайте тісто до однорідності.

Накрийте миску з тістом харчовою плівкою і залиште в теплому місці приблизно на 1 годину.

Змастіть руки і робочу поверхню олією, перекладіть тісто, округліть його.

Сковороду змастіть олією або смальцем, перекладіть тісто, змастіть його зверху також і накрийте харчовою плівкою. Залиште на 30 хвилин.

Тим часом добре розтоплюю свою пічку щоб плотні були гарячі.

Випікайте 25 хвилин з одного боку до рум’яності, переверніть на інший бік і випікайте ще 20-25 хвилин до рум’яності. Час випікання регулюйте в залежності від гарячої плотні. І готово, смачного, хліб дуже смачний.

Ми не зламні, нас не перемогти!
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар