Новини по нашому 1 370 Переглядів 0 Рейтинг

На Закарпатті у лісницві росте найвище дерево світу

серпня 16 / 2022
[center]На Закарпатті у лісницві росте найвище дерево світу
Гіперіон — екземпляр Секвої вічнозеленої (Sequoia sempervirens), що росте в національному парку «Редвуд» в північній Каліфорнії, США. Є найвищим деревом на Землі. Висота дерева — 115,7 м.
Гігантське дерево було виявлено влітку 2006 року натуралістами Крісом Аткінсом (англ. Chris Atkins) і Майклом Тейлором (англ. Michael Taylor) в національному парку "Редвуд ". Висота Гіперіона (так було названо дерево) становила 115,5 метрів (379,1 футів), діаметр на рівні грудей (1,4 м) — більше 4,84 метрів (15,88 футів). Дерево було знайдено у віддаленій частині національного парку, купленого федеральним урядом адміністрації Джиммі Картера в 1978 році.
Точне місце розташування Гіперіона було вирішено не публікувати, щоб потенційний туристичний потік не зруйнував екосистему, в якій століттями жило це гігантське дерево. Загальний обсяг деревини Гіперіона становить 502 м³, а передбачуваний вік — 700—800 років. В даний момент висота дерева коливається між 115,6 м і 115,7 м.
На думку дослідників, подальшому зростанню дерева завадили дятли, які пошкодили стовбур Гіперіона на самій його вершині. Після 2017 року більш швидкозростаючий Геліос (його щорічний приріст становить 2 дюйми) може перевершити Гіперіон (1 дюйм на рік). Зараз різниця між ними становить 1,2 метра (4 фути).
Назване це дерево, мабуть, на честь першої частини фантастичної трилогії Дена Сіммонса, частина дії якої відбувається в лісі гігантських секвой.
Точне місце розташування Гіперіона ретельно приховується: паломництво туристів може порушити тендітну екосистему його життя. Дерево отже має пошкодження вершини: дослідники вважають, що їх завдали дятли. І саме з цієї причини зростання секвої сповільнилося, і його вже наздоганяє інший гігант під ім'ям Геліос, висота якого 114 метрів 58 сантиметрів. При всьому цьому всього лише шість років тому різниця між ними була колосальною — 1,2 метра.
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар