Новини по нашому 1 434 Переглядів 0 Рейтинг

Переселенці доклали руку: у закарпатських громадах «народжуються» нові шедеври на вулицях (ФОТО)

червня 05 / 2022


Із моменту повномасштабного вторгнення росії на території України, у закарпатських громадах прийняли ряд переселенців, які були змушені покинути власні домівки внаслідок масштабних обстрілів.
Біженців зі Сходу України, розгублених та у розпачі, тепло приймали на Березнянщині. Зокрема, прихисток переселенцям надали в міні-хостелі під керівництвом Римми Митрак. На Виноградівщині основним об’єктом для безкоштовного поселення біженців – жінок, дітей, чоловіків, став гуртожиток ВПУ-34. Також значну кількість біженців прийняли в готелях Ужгорода. У Мукачеві наразі велику допомогу переселенцям надають у волонтерському хабі Венеція. Щодоби тут годують майже тисячі біженців. Із перших днів війни людям організовували безкоштовні рейси із міста до кордонів Угорщини та Словаччини. Перший автобус із Мукачева відправили уже 27 лютого. Переправляли в основному людей похилого віку, жінок і дітей.

Біженців розселили по всіх громадах області. У жодному із районів не залишились байдужими людської біди, місцеве населення пропонувало тівкаючим вій воєнних дій родинам нічліг у найвіддаленіших куточках області. Не винятком стала і Перечинщина та села Тур’я-Реметівської ОТГ. Тут біженців розміщували як у освітніх закладах, ДНЗ, амбулаторіях та приватних об’єктах.

Наразі переселенці у всіх громадах продовжують щиро віддячувати місцевим за теплий прихисток чи то створенням квіткових клумб на територіях навчальних закладів, чи прибираючи місто або ж село від сміття, долучаючись до волонтерства.

Чимало переселенців доклали свої рук і до створення чудових патріотичних муралів на стінах будівель у Виноградові. Зокрема, тут художниця із Харкова Анастасія Худякова розмалювала фасад виставкого залу «Імпасто». За ескізом вже іншої переселенки із Харкова Марії Ващенко почали роботу над малюванням муралу в Ужгороді. Над створенням муралу працюють чотири художники.

Чи не справжніми мистецькими витворами стали й автозупинки у селах, де прості люди разом із переселенцями, художниками-аматорами, проявляли свою фантазію. Так, напередодні цьогорічного Великодня трансформувалась зупинка в селі на Берегівщині з ініціативи учительки місцевої гімназії.

Унікальна патріотична зупинка під час війни теж з’явилась у Тур’я-Бистрій – одному із сіл Тур’я-Реметівської ОТГ. Нових фарб непримітній споруді тривалий час додала художниця із Києва – пані Ірина. Саме вона й розмалювала місцеву зупинку до непізнаваності у петриківському розписі. Кольори дуже насичені – жовто-блакитний, червоний, зелений та синій (дивіться фото у галереї). У центрі малюнку – лелеки, що уособлюють працелюбство і чистоту, віру й надію, любов до родини. А зараз ці птахи є ще й уособленням перемоги України над ворогом. Очікуючим транспорту – до снаги такі зміни. А ще люди вірять, що запекла війна в Україні, розпочата росією швидко минеться й обов’язково перемога буде на стороні українців.


–Найгарніша автобусна зупинка нашого краю, знаходиться в мальовничому, гірському селі –Тур’я Бистра.

За це ми, жителі села, вдячні художниці-аматору з міста Києва Ірині та дівчатам, які зупинились в нас як ВПО та виявили бажання розмалювати нашу зупинку, яка милує око жителів та гостей села, – відзначає староста села Іван Кметич.

Зараз жителів громади просять єдиного – зберігати чистоту поряд з оновленою зупинкою і поважати один одного.
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар