Новини по нашому 3 084 Переглядів 0 Рейтинг

На Закарпатті з'явилася ферма равликів

липня 06 / 2020
На Закарпатті з'явилася ферма равликів
Замість свійських тварин фермери Закарпаття закликають вирощувати... равликів. Мовляв, на їх вигодовування йде значно менше корму, а м'ясо набагато поживніше! Чи замінить екзотичний продукт звичну їжу, з'ясовувала наша Мар'яна Мартин.

Чотири роки тому друзі з Європи привезли Михайлу подарунок. Не звичний магніт, чи сувенір, а екзотичні смаколики - равлики. Тоді Михайло вперше скуштував дієтичне м'ясо молюска. І одразу загорівся ідеєю нового бізнесу.

Михайло Дем'ян, власник Закарпатської равликової ферми:

Почав шукати, дізнався, що ціни такі досить кусючі, почав цікавитися, де знайти, де зібрати равлика. Тоді в Україні ще не було жодної ферми равликів, я думав що я буду перший, то бізнес в принципі, а чому б і ні.

Закарпатець поїхав у Європу. Пройшов курси равлиководства. Молюсків привіз з Португалії і почав їх вирощувати. А у 2017 році разом із партнером створив першу на Закарпатті ферму.

Михайло Дем'ян, власник Закарпатської равликової ферми:

Одна із частин цілого комплексу равликової ферми. Ми вирощуємо равлика Хелікс Мюллер Або маленький сірий по простому це середземноморський вид равлика, він в нас в Україні в дикій природі не водиться.

Рік пішов на облаштування ферми та розведення маточного стада. Каже, благоустрій - недешеве задоволення: після 50 тисяч доларів витрат уже перестав рахувати гроші. Обладнали приміщення у 250 квадратів - маточну репродукційну залу, і поле у пів гектара для вирощування равликового врожаю. Тут молюски живуть в польових умовах. Харчуються спеціальними рослинами.

Оце такі комуналки равликові так равлик виглядає коли спить, а в цю погоду равлик активний. Тут маєте можливість побачити і великого равлика.

Нині Михайлова ферма - улюблене місце для туристів. Поки Михайло проводить для туристів екскурсію, на кухні порається Світлана. Її завдання приготувати делікатесне м'ясо. У господині є чотири секретні рецепти.

Равлики під томатним соусом із джемом чорної смородини. Наступний соус - це у нас закарпатський соус з овечою бринзою, часником і петрушкою у маленькі тарталєточки ми накладаємо равлики мариновані в олії, з лимончиком та угорською піштою відварюєм, а потім коптимо на виноградній лозі.

М'ясо равликів суцільний білок. Використовується у кухні Італії, Іспанії, Франції. Воно дієтичне, а з допомогою розроблених рецептів у Європі, ще й м'яке і смачне. Та найдорожчий продукт на фермі ікра равлика. За сезон тут збирають двісті п'ятдесятиграмових банок, одна коштує від 800 гривень.

Світлана Шоваг, шеф-кухар на равликовій фермі:

Ікра равлика одна з найдорожчих у світі її ще називають перлами Афродіти. Білого кольору, ось така настояща равликова ікра ми робимо чесночний соус ось ткай з петрушкою так ікру равлика подають у Європі.

Ті, хто куштує делікатес уперше, не знають з чим порівняти страву.

Микола Трач, турист із Вінниччини:

Неперевершений смак. Часник і равлик, а бринза. Він ні на шо не схожий, смак ексклюзивний.

Однак бізнес-задум полягав у вирощуванні равлика на експорт у Європу. Михайлу здавалося, завдання надпросте. Адже територія ферми дозволяє виростити 10 тонн у рік. Однак в результаті, попит великий, і все що може виростити, купують в Україні.

Михайло Дем'ян, власник Закарпатської равликової ферми:

Собівартість равлика десь виходить в районі, якщо мова йде про Мюлера євро 80, то вже хороший показник, в середньому два євро.

А ще ця справа досить ризикована і потребує клопіткої праці цілий рік. Тож Михайло вирішив усе ж таки зосередитися на туризмі.
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар