На Закарпатті суд задовольнив позови прокуратури щодо незаконної забудови Перечина та Великого Березного

серпня 17 / 2024


Рішенням суду місцеву владу двох населених пунктів зобов'язали розробити або завершити розробку та коригування історико-архітектурних опорних планів, а також вжити заходів для їх затвердження.

На Закарпатті за втручання прокуратури вдалося зобов’язати органи місцевого самоврядування після тривалої бездіяльності активізувати розроблення історико-архітектурних опорних планів міст та селищ регіону, які належать до історично населених місць України. Про це інформує Закарпатська обласна прокуратура.

За позовами Ужгородської окружної прокуратури таке рішення прийняте щодо Перечина та Великого Березного.

У рішенні Закарпатського окружного адміністративного суду йдеться про те, що міська чи селищна рада цих населених пунктів повинні розробити або завершити розробку та коригування відповідної документації, а також вжити заходів для її затвердження.

Наявність історико-архітектурного опорного плану важлива, адже унеможливлює хаотичну та несанкціоновану забудову населених пунктів і дає змогу зберегти історичну спадщину громади. Так, після затвердження такого плану будь-яке будівництво, реконструкція чи реставрація в межах історичного ареалу вимагатимуть низки додаткових погоджень.

Загалом у списку історичних населених місць України, затвердженому Кабінетом Міністрів України, міститься 19 населених пунктів Закарпаття.
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар