Ситуація з туберкульозом в Закарпатті (відео)

березня 26 / 2024
Ситуація з туберкульозом в Закарпатті (відео)

“Так! Ми можемо подолати туберкульоз!” – під таким гаслом проходить місячник боротьби з інфекційною хворобою. Медики б’ють на сполох – епідситуація залишається напруженою. Закарпаття на 4 місці в Україні за рівнем захворюваності – показник у краї майже удвічі перевищує середній у державі. На Закарпатті у 2023 році запроваджена нова стратегія протидії туберкульозу – це сучасні підходи до виявлення, діагностики та лікування. Це дало свої результати. Так, динаміка захворюваності у краї минулоріч не зросла у порівнянні з 2022 роком.

А рівень смертності знизився. За рахунок введення 4 нових препаратів скоротився термін лікування, а ефективність зросла до понад 85%. 25% населення світу – інфіковані мікобактеріями туберкульозу, хворіють – 10%. 1,5 мільйонів населення помирає від хвороби. Щодо Закарпаття, у 2023 році – майже тисяча нових випадків. Медики відслідковують тенденцію до росту інфекції серед підлітків. Медики наголошують, невід’ємною частиною боротьби з туберкульозом залишається профілактика у вигляді вакцинації – у краї БЦЖ достатньо, та здорового способу життя, раннє та своєчасне виявлення захворювання.

На Закарпатті діє Програма протидії захворюванню на туберкульоз. На її фінансування у 2023 році із обласного бюджету виділено 1мільйон грн. Крім того, 4 сотні закарпатців, що страждають на туберкульоз, отримали соціальний супровід. Коштом Глобального фонду для боротьби зі СНІДОМ. Туберкульозом та малярією забезпечено харчові та гігієнічні набори.
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар