24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом

березня 24 / 2020
24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом
Сьогодні в Україні, так само як і в світі – День боротьби з захворюванням на туберкульоз. Він проходить під гаслом : It’s time to End TB! – Час зупинити тубекульоз!

Щодня туберкульоз забирає життя понад 4000 чоловік, і ще близько 28 000 чоловік щодня занедужують на цю хворобу.
Всесвітній день боротьби з захворюванням на туберкульоз відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я з 1993 року. Саме 24 березня 1882 року німецький мікробіолог Роберт Кох повідомив про відкриття збудника туберкульозуЦе відкрило шлях до діагностики та лікування хвороби. У 1905 році науковець був відзначений Нобелівською премією з фізіології та медицини.
Туберкульоз – поширене й іноді смертельне хронічне інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Найчастіше хвороба вражає легені, також може розвиватися патологічний процес в інших органах і тканинах. Лікування туберкульозу складне й вимагає прийому декількох видів антибіотиків протягом тривалого часу.
За даними ВООЗ, третя частина населення планети інфікована мікобактерією туберкульозу(МБТ). Щорічно на планеті виявляють 10 млн осіб, які вперше захворіли на цю підступну хворобу, а помирає від неї близько півтора мільйона людей, абсолютна більшість з яких – мешканці країн, що розвиваються. Мета Дня – підвищити рівень обізнаності населення щодо глобальної епідемії туберкульозу та розповісти про способи її профілактики та лікування.
За даними Центру громадського здоров’я МОЗ, за останні роки в Україні знижуються показники захворюваності. Зокрема, кількість захворювань на активний туберкульоз та рецидивів ТБ у 2019 році зменшилася на 3,5 %, у порівнянні з 2018 (25 237 проти 26 321 відповідно).
Проте, тільки минулого року в Україні на ТБ захворіло 25 237 українців, із них 866 в Закарпатті. За останній рік в Україні зросла кількість дітей із туберкульозом. Якщо у 2018 році було зафіксовано 788 випадків серед дітей віком від 0 до 17 років, то вже й 2019 році їх кількість збільшилась до 803. З них – 28 дітей із Закарпаття…
Категорія : Україна


Залишити Коментар