Завдяки міжнародній співпраці закарпатські митники задокументували 58 справ про правопорушення на суму понад 35 млн грн

вересня 19 / 2023


Підтвердження фактів зменшення розміру митних платежів при імпорті автомобілів та інших дороговартістних товарів стає можливим завдяки добре налагодженій міжнародній співпраці Закарпатської митниці з митними органами іноземних держав. У результаті - документовано майже три десятки справ про митні правопорушення, які передбачають не лише значні штрафні санкції, а й конфіскацію предметів правопорушення.

📌 Як поінформували в управлінні боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Закарпатської митниці, за 8 місяців 2023 року на адресу митних органів іноземних держав направлено 58 запитів щодо підтвердження можливих фактів митних порушень.

☝На підставі відповідей, отриманих від митних органів іноземних держав, запроваджено 27 справ про ПМП на загальну суму 35,7 млн гривень (торік - 8 справ про ПМП на суму 20,6 млн грн).

📎 В основному порушення митного законодавства стосувалися подання митниці документів, що містять неправдиві відомості. Зокрема, щодо найменування, кількості та вартості товарів, які ввозилися на митну територію України. У такий спосіб ділки прагнуть завезти побільше імпортного товару з ухиленням сплати податків.

📎 Також були факти, коли у товаросупровідних документах вказувалися «липові» фірми-відправника та одержувача товарів. У таких випадках фіксувалися протоколи про порушення митних правил за ч.1 статті 483 Митного кодексу України. Санкції даної статті передбачають накладення штрафу в розмірі 100% вартості товарів з їх конфіскацією.

☝️ Серед предметів правопорушення - побутові імпортні товари. Так, до прикладу, на підставі відповідей, отриманих від угорських митників, підтверджено незаконне ввезення «труб жорстких з полімерів», інших промислових товарів на мільйони гривень тощо.

📎 Крім того, на підставі відповідей польських, австрійських, німецьких та угорських колег, а також за результатами проведення додаткових контрольно-перевірочних заходів, встановлено неправомірне ввезення автомобілів за заниженоною вартістю. Серед іномарок: «Audi A4», «Skoda Oktavia», «Volkswagen Passat», «Ford Transit», «Man TGX» та ін.

☝ Тож, завдяки оперативному, повному та своєчасному отриманню інформації від митних органів іноземних країн, закарпатські митники запобігають не лише неправомірному ввезенню імпортного товару в Україну, а й виявляють ухилення сплати суб’єктами ЗЕД у повному обсязі митних платежів, що впливає на наповнення Держбюджету.
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар