"Раптово" звільненому керівнику закарпатського Держгеокадастру, вручено підозру у розкраданні земель

травня 04 / 2021
Четверо осіб у складі злочинної групи організували та взяли участь в схемі з масштабного розкрадання земель державної власності, вкритих лісом, площею понад 50 га, на Ужгородщині.

"Раптово" звільненому керівнику закарпатського Держгеокадастру Завальнюку, погодженому Петровим, вручено підозру у розкраданні земель
Йдеться про ще одного посадовця Держгеокадастру, якому було повідомлено про підозру у незаконній передачі понад 50 га земель на Закарпатті, про що напередодні інформувала Закарпатська обласна прокуратура

Так, працюючи на керівних посадах в обласному управлінні Держгеокадастру, посадовці незаконно виділили з державної у приватну власність 53,4 га земель попри обов’язок передати їх одній із об’єднаних територіальних громад. Для цього вони залучили фіктивних заявників, яким безоплатно надали 26 земельних ділянок площею 2 га кожна. У подальшому громадяни зобов’язалися перереєструвати землі на ім’я визначеної службовцями особи. Загальна вартість ділянок, за висновками спеціаліста, становить 780 тис. грн.

Таким чином, 22 квітня двом посадовцям Головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області повідомлено про підозри. Це були начальник юридичного управління Богдан Хранюк та провідний спеціаліст відділу розпорядження землями сільськогосподарського призначення В'ячеслав Боїшко, а також інженер-землевпорядник.

Згодом слідчі СБУ оголосили підозру і дотеперішньому начальнику Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області Івану Завальнюку, що призначався на посаду в 2020 році за погодженням Олексія Петрова, який на той час обіймав посаду голови Закарпатської ОДА.

Слід зазначити, що І.Завальнюк настільки "раптово" звільнився в п'ятницю, 16 квітня, тобто напередодні оголошення підозр, що навіть не попрощався з власним колективом та просто "зник" в невідомому напрямку. Таку поспішність зі звільненням підозрюваного в корупційній схемі джерела в правоохоронних органах пов'язують саме із Олексієм Петровим - як спосіб відвести увагу громадськості від зв'язку із діючим головою обласної ради.

Згодом, 29 квітня, Закарпатська обласна прокуратура поінформувала про оголошення йому підозри. А напередодні суд в Ужгороді обрав запобіжні заходи іншим трьом фігурантам даної корупційної справи щодо масштабного розкрадання земель на Ужгородщині

Окрім того, як зазначає журналістка Олена Мудра, даний підозрюваний екскерівник Держгеокадастру у Закарпатській області Іван Завальнюк відзначився і в історії з рейдерським захопленням 2062 га сільськогосподарських земель у Королівській територіальній громаді Берегівського району. Саме він наприкінці минулого року підписав наказ, яким дозволив ВАТ АПГ "Закарпатський сад" державну реєстрацію земель громади і людських паїв.
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар