Незаконна передача земель на Закарпатті – ще одному посадовцю Держгеокадастру повідомлено про підозру

квітня 29 / 2021
За процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури четвертому фігуранту провадження щодо незаконної передачі понад 50 га державних земель у приватну власність вручено повідомлення про підозру. Дії особи з числа колишнього керівництва Головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області кваліфікують за ч. 2 ст. 364 КК України, тобто зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

Як вже інформувала Закарпатська обласна прокуратура, посадовці вказаної структури незаконно виділили з державної у приватну власність 53,4 га земель попри обов’язок передати їх одній із об’єднаних територіальних громад. Для цього вони залучили фіктивних заявників, яким безоплатно надали 26 земельних ділянок площею 2 га кожна. У подальшому громадяни зобов’язалися перереєструвати землі на ім’я визначеної службовцями особи. Загальна вартість ділянок, за висновками спеціаліста, становить 780 тис. грн.

До протиправної змови працівники управління Держгеокадастру залучили і підприємця – інженера-землевпорядника, який виготовив проєкт землеустрою та вніс туди завідомо неправдиві відомості. Попри те, що земельні ділянки вкриті лісом, чоловік вказав, що вони мають сільськогосподарське призначення і є сіножатями. Проведеною експертизою підтверджено, що документація, на підставі якої землі вибули із власності держави, не відповідає вимогам земельного законодавства.

Слідчими Управління СБУ в Закарпатській області за процесуального керівництва обласних прокурорів здійснюється подальше досудове розслідування для встановлення усіх об’єктивних обставин злочину.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури
Категорія : Кримінал


Залишити Коментар