Імплементація міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини – Закарпаття приєдналося до пілотного проєкту

червня 13 / 2024

Впровадження пілотного проєкту щодо імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини, обговорили на нараді в Закарпатській обласній прокуратурі.

«Закарпаття – у переліку тих регіонів, які обрали для впровадження цього проєкту. Він покликаний адаптувати національне законодавство до міжнародних вимог і сформувати нові підходи в роботі, забезпечивши підтримку дітей та захист їхніх прав на всіх етапах взаємодії з правосуддям», – наголосив керівник обласної прокуратури Анатолій Ковальчук.

Участь у заході взяли представники органів державної влади та правоохоронці – Закарпатської ОВА, Нацполіції, представники соціальних служб, систем надання безоплатної вторинної правової допомоги та пробації.

Учасники обговорили особливості здійснення кримінального провадження за участі неповнолітніх, незалежно від їх статусу – підозрюваного, обвинуваченого, потерпілого чи свідка. При цьому зауважили, що уся система правосуддя має злагоджено працювати в інтересах дитини та намагатися мінімізувати її травматизацію у цьому процесі. Одним із механізмів для цього, відповідно до європейських стандартів, є здійснення допиту дитини за методикою «зелена кімната».

Саме для пошуку можливостей реалізувати ці та інші принципи роботи, а також максимально задіяти можливості усіх державних структур, які дотичні до захисту прав дитини, за наслідками зустрічі буде створена міжвідомча робоча група.

Довідково: проєкт було започатковано 1 червня минулого року, в Міжнародний день захисту дітей, за ініціативи Офісу Генерального прокурора, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції та Мінсоцполітики. Його впровадження розпочали з Житомирської, Кіровоградської, Львівської, Чернівецької, Черкаської областей та Києва. Наразі ж перелік залучених до проєкту областей розширили, включивши туди Закарпатську та кілька інших областей.

🔹https://bit.ly/3x69vHJ
_____________________
📲Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
◾️Telegram - https://t.me/zakprok
◾️Instagram - https://www.instagram.com/zak_prokuratura
◾️Twitter - https://twitter.com/zakprokuratura
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар