Понад 46 тисяч закарпатців звернулися за безкоштовною правовою допомогою

липня 04 / 2020
Понад 46 тисяч закарпатців звернулися за безкоштовною правовою допомогою
1 липня 2020 року виповнюється п’ять років, відколи в Закарпатській області запрацювали місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги для тих закарпатців, які не можуть собі дозволити витрати на юридичну допомогу.

На пресконференції в Ужгороді йшлося про результати діяльності центрів з початку їх створення, надання правової допомоги, успішні практики захисту закарпатців у судах, безпрецедентні рішення та цікаві справи, які, здавалося б не мали шансів бути вирішеними на користь позивачів.

Василь Попадинець, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області зауважив, що головна мета та завдання таких місцевих центрів – забезпечити доступ до безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян. Це і малозабезпечені особи, учасники бойових дій, діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування, біженці тощо. «Усі вони отримали змогу скористатися послугами адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних судових справах, а також потерпілим та свідкам у кримінальних провадженнях, — каже Василь Попадинець. — Безоплатну правову допомогу в області надають адвокати 3-ьох місцевих центрів (Ужгородський, Мукачівський, Хустський) та 11 бюро правової допомоги в інших містах Закарпаття».

За 5 років до місцевих центрів БВПД звернулося понад 46 тис. закарпатців. У результаті розгляду письмових заяв про надання допомоги було видано понад 7 тисяч доручень адвокатам для допомоги у судах. Крім цього фахівці центрів організували роботу мобільних пунктів, забезпечили діяльність 70-ти дистанційних пунктів та провели майже 3 тис. правопросвітницьких заходів.

Основна частина тих, хто звертається за правовою допомогою (70%), за словами Василя Попадинця, — малозабезпечені особи, 11%- особи з інвалідністю, 10%- учасники бойових дій, 4%- ВПО. Питання, які вирішують адвокати: 16,2%- соціальне забезпечення, 14%-сімейне право, 10,3%- спадкове право та інші.

«59 ст. Конституції України вказує, що кожен має право на професійну правничу допомогу—коментує Михайло Давиденко, директор Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. – Хоча Конституція була прийнята у 1996 р, у повному обсязі ця стаття не працювала. Згодом були створенні спочатку регіональні потім місцеві центри, і ця стаття справді забезпечує і гарантує кожній особі правову допомогу. Ця допомога розподіляється на первинну і вторинну. Ми консультуємо з широкого кола правничих питань та надаємо захист у суді». За словами Михайла Давиденка, система БВПД – інституція, аналогів якій в Україні не було. Понад 80% справ мають позитивне вирішення на користь позивача. Місцеві центри мають представництва у кожному місті Закарпаття і жителям сіл немає необхідності їхати в Ужгород чи Мукачево. Тим більше, що адвокати у разі потреби приїжджають на виклик протягом двох годин.



Врахували у місцевих центрах БВПД і такі особливості Закарпаття, як багатонаціональність краю. Інформаційні матеріали видають не тільки українською, але я угорською, словацькою, ромською мовами. Михайло Давиденко розповів також про конкретні судові позови, які були вирішені на користь малозабезпечених позивачів. Зокрема, чимало справ стосуються безпідставного нарахування банками пені та штрафних санкцій. Адвокати БВПД домоглися скасування безпідставних банківських штрафів на 80-120 тис.грн. «Багато також звертаються людей, які не можуть в інших спосіб добитися правильного перерахунку пенсій, термінів вступу у спадщину тощо. Є курйозні випадки, коли у документах (паспорт, свідоцтво про народження) вказані помилкові дані і людина не може отримати пенсію. Треба йти у суд, — каже Михайло Давиденко. — Ми також змогли відстояти інтереси 5-тьох дітей, батьки яких загинули. Один з родичів поклав око на майно, де проживали ці діти. Воно не було оформлено. Ми змогли допомогти і тепер кожна дитина має право на 20% цієї хати». Чимало справ допомагають вирішувати адвокати і військовослужбовцям, зокрема з питань оформлення відпусток, виплати компенсацій тощо.

Василь Попадинець каже, що у нашому суспільстві склалася певна недовіра до інституцій, які надають безоплатну допомогу. Бо безплатне вважається неякісним. Але це міф. «Якості ми приділяємо дуже велику увагу, адвокати потрапляють до нас на конкурсній основі. Ми співпрацюємо з 110 адвокатами, ще 37 адвокатів пройшло конкурсний відбір і приєднаються до нас після 1 липня. Загалом це майже 150 адвокатів по області у кожному районі. І допомога не безкоштовна, адвокати отримують винагорода за рахунок держави. Важливо знати про це і довіряти нашій системі. У нас працює тел лінія 0800 213 103 (єдиний контакт-центр системи безолпатної правової допомоги в Україні), закарпатці також можуть поставити питання через соціальні мережі: ФБ, Інстаграм, Телеграм», — поінформував директор Регіонального центру з надання БВПД.

У 2019 році до переліку категорій громадян, яким надається БВПД додалися жертви домашнього насилля. До цього часу, кажуть представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, таких справ були одиниці. Але проблема глобальна, тож адвокати активно беруться захищати жертв домашнього насилля.

З наступного року правники місцевих центрі готуються до ще однієї категорії справ — «земельних». Адже вступає в силу Закон про ринок землі і чимало конфліктів та протиріч буде пов’язане саме з цією сферою.

Допомагають адвокати і краянам, яких незаконно затримали. За попередній період було 360 таких звернень, повідомили в Ужгородському пресклубі.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар