Жителі закарпатського села протестують проти встановлення мобільної вежі

квітня 04 / 2024
Жителі закарпатського села протестують проти встановлення мобільної вежі
У селі Мала Уголька на Закарпатті люди зібрали підписи та скерували колективне звернення в райраду, аби зупинити монтаж веж мобільного зв’язку. Мешканці переконані, що сусідство зі станціями нестиме загрозу для їхнього здоров’я та життя. Селяни бояться, що в них розвиватимуться онкологічні та інші небезпечні хвороби. Попри це, від мобільних телефонів відмовитися не готові.

Тим часом голова Углянської ОТГ запевняє, що встановлення веж мобільного зв’язку є цілком законним і не становить небезпеки для мешканців.


“Близько двох років тому до нас приїхали представники мобільного оператора, — розповідає Іван Немеш, голова Углянської ОТГ. — Подали заяву на встановлення на території нашої громади двох веж мобільного зв’язку. На сесії це питання було погоджене. Понад півтора року ще оформляли дозвільні документи, робили проект відведення земельної ділянки, якій надано кадастровий номер, уклали договір оренди. А вже цього року почали роботи — встигли змонтувати три стовпи. Ділянка, на якій мають встановити одну з веж, — у лісі”.

Голова ОТГ каже: надсилав запит щодо того, який вплив матимуть вежі мобільного зв’язку на здоров’я людей. Й отримав відповідь з посиланням на різні дослідження, де йшлося, що ризики для здоров’я більші від мобільних телефонів, аніж від таких станцій.

Варто додати, що фахових наукових підтверджень шкоди веж мобільного зв’язку для здоров’я людей немає.


— В Україні діють ті ж граничні норми, що й в країнах Євросоюзу, — пояснює Роман Хіміч, експерт ринку телекомунікацій, дослідник у сфері безпеки та довіри в цифровому середовищі. — Нещодавно МОЗ видало наказ “Про затвердження зміни до Державних санітарних норм і правил захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань”. Гранично допустимий рівень напруженості електромагнітного поля збільшено з 10 до 100 мікроватів на квадратний сантиметр. Для порівняння: у США в деяких штатах він може сягати 1000 мікроватів. Через надто малі граничні значення українські оператори стикалися із проблемами в організації покриття. Адже чим менший показник випромінювання, тим слабший сигнал базової станції.

Тож людям краще звертати увагу на ті джерела електромагнітного випромінювання, які є в безпосередній близькості. Якщо вони несправні, то мають жахливий рівень випромінювання. Наприклад, йдеться про мікрохвильові печі з несправною внутрішньою ізоляцією, старі або перепрошиті мобільні телефони (перепрошиванням різко збільшують потужність антени гаджета).

Богданна Мартиник, Експрес
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар